dimecres, 4 de desembre del 2013

President Mas: "A Europa no s'entén l'absència de propostes de l'Estat davant el repte democràtic del poble de Catalunya"

  • El cap de l’Executiu ha presidit el lliurament del Memorial Trias Fargas al president de la Internacional Liberal
 
  • Hans van Baalen ha defensat el dret a decidir i ha posat com a “model bo” el d’Escòcia amb el Regne Unit
El president Mas atorga a Hans van Baalen el Memorial Trias Fargas, en presència de Montserrat TruetaEl president Mas atorga a Hans van Baalen el Memorial Trias Fargas, en presència de Montserrat Trueta
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que a nivell europeu i internacional “no s’entén que davant el repte democràtic que planteja el poble de Catalunya la reacció de l’Estat sigui simplement no oferir res”. “Fóra bo que l’Estat, davant aquesta situació, es plantegés posar sobre la taula una oferta prou atractiva per al poble de Catalunya, de tal manera que el poble català pogués després triar en un sentit o en un altre”, ha afegit el president, que ha qualificat de“molt cridanera” aquesta absència de propostes.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de lliurament del Memorial Trias Fargas, que atorga la Fundació Llibertat i Democràcia i que enguany ha distingit el president de la Internacional Liberal, l’holandès Hans van Baalen. El guardonat ha defensat el dret a decidir del poble de Catalunya i ha posat com a “model bo” el d’Escòcia amb el Regne Unit.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha dit que fa pocs dies el president Rajoy i el primer ministre Cameron van coincidir a defensar la unitat als seus respectius estats, però ha assenyalat que “hi ha una diferència gran”, perquè el Regne Unit “el que fa és seure a parlar, negociar i arribar a acords”. “El que demanem és implementar a Espanya el que funciona en altres llocs de la Unió Europea”, ha afirmat.
 
El president de la Internacional Liberal també ha defensat en el seu discurs que, tant Escòcia com Catalunya, “en qualsevol condició, circumstància i situació podrien aspirar lògicament a formar part de la Unió Europea”. En aquesta línia, el president Mas ha coincidit amb Van Baalen que “a Europa no hi sobra ningú; tothom hi pot tenir el seu espai, tothom que hi vol ser i, sobretot, tothom que ja hi és”. El cap del Govern ha subratllat que el que cal fer és “trobar les maneres entre tots, dialogades, concertades, negociades perquè aquesta Europa sigui la nostra casa natural”.
 
El president de la Generalitat ha fet un paral·lelisme entre el guardonat, al qual ha definit com “una persona que durant molts anys s’ha destacat per promoure les idees liberals al seu país”, i Ramon Trias Fargas, que “va promoure aquestes idees durant molt de temps”.
 
Artur Mas s’ha preguntat com veuria Trias Fargas el procés que viu el país i ha dit que “estaria content i satisfet de veure un poble amb una base democràtica real i molt transversal, un poble mobilitzat a favor del dret a decidir i de la llibertat de Catalunya”. També ha dit que li hauria agradat “veure que hi ha unitat política i real al país” i ha afegit que “ens hauria demanat rigor, serietat i fer les coses bé”.
 
En l’acte també hi ha intervingut el president de la Fundació Llibertat i Democràcia, Jordi Xuclà. Així mateix, hi han assistit la vídua de Ramon Trias Fargas, Montserrat Trueta; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, entre d'altres.
 
Abans de l'acte de lliurament del guardó, el president Mas s'ha reunit aquesta tarda, al Palau de la Generalitat amb Hans van Baalen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada