dijous, 16 de gener del 2014

El ple acorda demanar al Congrés dels Diputats la delegació a la Generalitat de la competència per convocar el referèndum

El ple acorda demanar al Congrés dels Diputats la delegació a la Generalitat de la competència per convocar el referèndum

Dijous, 16 de gener de 2014. Palau del Parlament

Fotografia del marcador amb el resultat de la votació
Foto: Parlament de Catalunya
Fotografia del marcador amb el resultat de la votació
El ple ha aprovat avui presentar al Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, amb 87 vots a favor, 43 en contra i 3 abstencions. Han votat a favor de la iniciativa els diputats de CiU, ERC, ICV-EUiA i els socialistes Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena; en contra, els setze diputats del PSC restants, els del PPC i C's, i s'ha abstingut la CUP.

La proposta, signada pels grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, planteja una proposició de llei orgànica d'un únic article perquè, mitjançant l'article 150.2 de la constitució espanyola, es delegui a la Generalitat "la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s'acordin amb el govern de l'estat". També fixa que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que s'ha de celebrar abans que s'acabi aquest 2014.

Els quatre grups promotors d'aquesta proposta la van presentar al registre del Parlament el 13 de desembre passat, l'endemà de l'anunci, al Palau de la Generalitat, de l'acord entre aquestes formacions per fixar la data i la pregunta de la consulta. Segons que va anunciar el president de la Generalitat, la consulta es farà el 9 de novembre de 2014, i la pregunta, en dos apartats, serà: 'Vol que Catalunya esdevingui un estat?' i, en cas afirmatiu, 'vol que aquest estat sigui independent?'.

Debat i autoritats assistents
Al debat d'avui han participat Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC), Maurici Lucena (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's) i Quim Arrufat (CUP).

La sessió ha estat seguida des de les llotges per nombroses autoritats, entre les quals l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, i els presidents de les diputacions de Barcelona, Tarragona i Lleida, Salvador Esteve, Josep Poblet i Joan Reñé. També han assistit al ple exdiputats de la cambra, diputats al Congrés dels Diputats, senadors i eurodiputats catalans, l'exconseller Ernest Maragall, el president del Consell de Governs Locals i de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d'Abadal, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jaume Marfany, entre d'altres.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i tots els consellers del govern han estat presents també al ple, a la primera bancada de l'hemicicle.

Tramesa de la proposta a Madrid
Un cop aprovada, la presidenta, Núria de Gispert, ha de trametre la proposta al Congrés dels Diputats, i correspondrà al Parlament designar tres diputats perquè la defensin quan sigui inclosa a l'ordre del dia d'un ple de la cambra espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada