divendres, 24 de gener del 2014

POSICIONAMENT DEL GRUP MUNICIPAL DE CIU EN EL TEMA DE LES ESCOLES MUNICIPALS DE MÚSICA I DANSA

S'estan presentant als plens municipals de molts ajuntaments, i també al d'Olesa de Montserrat, mocions demanant que el Departament d’Ensenyament pagui les partides pressupostades per a les escoles municipals de música i dansa corresponents al curs 2011-2012. Evidentment, nosaltres hi estem absolutament d’acord. Pel que hem pogut esbrinar, les ajudes estan tramitades i alguns ajuntaments ja les han cobrat; dissortadament, el nostre encara no.

Aquestes mocions demanen també que les escoles de música i dansa rebin una quantitat de diners concreta per alumne. Cal dir que, tot i que al Govern de la Generalitat li agradaria molt poder-ho fer, això no és viable econòmicament, perquè els diners s'han de dedicar a altres qüestions de major prioritat.

El pressupost d’Ensenyament  el percentatge més alt de la història respecte del pressupost total de la Generalitat, cosa que demostra l'enorme importància que el Govern atorga a l'ensenyament. Malgrat això, aquest pressupost total s'ha vist reduït un 20% des de l’any 2010, quan, en el mateix període, els alumnes han augmentat sensiblement, doncs ara n'hi ha 50.000 més que aleshores. S'entén, doncs, que la principal prioritat del Govern sigui mantenir la qualitat a l’ensenyament obligatori quan ha d'atendre més alumnes amb menys recursos. Obligat a treballar amb un pressupost molt limitat, el Govern no pot destinar diners a les escoles municipals de música i dansa, que fan una tasca important, però no formen part de l’ensenyament obligatori.

A més a més, al 2013 el sistema educatiu de Catalunya va aconseguir un objectiu important: el percentatge d’alumnes que aproven l’ESO va arribar al 86%, quan estava previst arribar al 85% l’any 2016Però això té una conseqüència econòmica desfavorable en aquesta època de dificultats: com que hi ha més alumnes dels previstoscal un pressupost més alt per a l’educació post-obligatòria, la qual és vital per sortir de la crisi.

També cal tenir presents dues partides més que el Govern ha hagut de considerar per davant de les destinades a escoles municipals de música i dansa, atesa la situació de crisi econòmica que afecta amb intensitat a les famílies amb menys recursos: són las partides destinades a les llars d’infants i les beques menjador. A petició del Govern de la Generalitat, la Diputació de Barcelona ha destinat per a les llars d'infants molts diners el 2013 i en destinarà també molts el 2014. Pel que fa a les beques menjador, el pressupost ha passat de 23 milions d'euros el 2013 fins a 42 milions el 2014.

En definitiva: el Govern reconeix la importància que tenen les escoles municipals de música i dansa, però no ha pogut destinar-hi recursos, donats els molt reduïts pressupostos actuals i les necessitats, prioritàries, de l’educació obligatòria, l’educació post-obligatòria, les llars d’infants i les beques menjador. És bo recordar que aquesta decisió, reflectida en els pressupostos de la Generalitat per al 2014, és compartida per Esquerra Republicana de Catalunya.

Donada la difícil situació que vivim, és evident que cal repensar el model de finançament de les escoles municipals de música i dansa. De fet, en el marc de la Comissió Mixta "Generalitat - entitats municipalistes", el Parlament de Catalunya ja ha aprovat una resolució que insta al Govern a estudiar la situació i el sosteniment de les escoles de música.

http://ciuolesa.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada