dimecres, 22 de gener del 2014

President Mas: "És despotisme il·lustrat tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte el 70% de l'opinió dels catalans"

  • El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la presentació del llibre del catedràtic Antoni Rovira “¡No es justo!”
  • El president assegura que “és una gran desgràcia veure en el panorama polític espanyol com la posició d’estar en contra del que s’està fent a Catalunya és gairebé monolítica”
  • En relació amb la fi de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, Artur Mas assegura que “és un dret col·lectiu que hi hagi mitjans de comunicació públics que reforcin l’idioma propi d’un territori”, i diu que “el valencià no només queda desprotegit, sinó clarament atacat
El president Mas amb Antoni Rovira, autor del llibreEl president Mas amb Antoni Rovira, autor del llibre
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que “tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte el 70% de l’opinió dels catalans”, com pretén fer l’Estat espanyol, és“despotisme il·lustrat”. En resposta a les declaracions del president del Govern espanyol, el cap de l’Executiu ha demanat que, “si tant confien en l’actual Constitució”, i tants plans tenen per Catalunya, el dia 9 de novembre “posin a votació dels catalans la Constitució actual”, al costat de la pregunta ja pactada pels partits catalans. Una prova, ha dit el president, que seria “ben democràtica”, però s’ha mostrat “convençut” que no s’atreviran a fer.
 
En el marc de la presentació del llibre del catedràtic de dret constitucional Antoni Rovira “¡No es justo!”, el president ha defensat que “les lleis i la Constitució són un instrument al servei dels drets de les persones, i no una finalitat en elles mateixes”. Per aquesta raó, ha dit, el que cal és adaptar el corpus legal a les noves realitats, com és el cas de Catalunya, “en lloc de posar el dret o la Constitució com una autèntica muralla, com un mur per contenir l’expressió democràtica d’un poble que vol decidir el seu futur col·lectiu”.
 
En aquest marc, el president Mas ha recordat que una part dels arquitectes de la Constitució espanyola de 1978 eren catalans. “Era un pacte per a la convivència del conjunt de l’Estat”, ha subratllat, “i una majoria molt gran del poble català va confiar que era el marc en el qual podria aspirar a desenvolupar el seu projecte futur, que estava basat a autogovernar-se el màxim possible”.
 
Avui, després de 35 anys, el president ha assegurat que “hi ha hagut un dèficit de funcionament important” i que, des de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 contra l'Estatut “el mirall es va trencar” i ara cal preguntar-se: “hi ha algú capaç a Espanya de fer un mirall nou, en el qual veure’ns reflectits tots plegats?”, ha reblat Artur Mas.
 
En aquest marc estatal, el president de la Generalitat ha remarcat que “és una llàstima” que alguns partits, “que tenen una llarga tradició democràtica, no s’apuntin a defensar la raó democràtica per excel·lència, que és la voluntat d’un poble que vol decidir el seu futur”. “És una gran desgràcia veure en el panorama polític espanyol com la posició d’estar en contra del que s’està fent a Catalunya és gairebé una posició monolítica”, ha lamentat el cap de l’Executiu, que s’ha preguntat on són els partits espanyols que en la transició espanyola defensaven els conceptes autèntics de la democràcia i de la llibertat.
 
En relació amb els drets i deures que tota societat ha de tenir, el president ha lamentat la decisió del Ministeri de Foment que obligarà a Acció Cultural del País Valencià a posar fi a les emissions de Catalunya Ràdio, i ha assegurat que “s’estan vulnerant drets molt clars”. “És un dret col·lectiu que hi hagi mitjans de comunicació públics que reforcin l’idioma propi d’un territori”, ha defensat, i ha afegit que amb accions com aquestes es demostra que avui “el valencià, l’idioma propi i oficial, al costat del castellà, no només queda desprotegit, sinó clarament atacat”.
 

Coratge i valentia

Després de l’exposició de l’autor del llibre, el president ha volgut començar el seu discurs agraint “la claredat, el coratge i la valentia” d’Antoni Rovira a l’hora d’explicar la realitat catalana i ha desitjat que el seu exemple es converteixi “en una taca d’oli” perquè aquells que comparteixen la seva opinió, dins i fora de Catalunya, s’atreveixin a donar-la. “Farien un gran servei a la democràcia i al futur de l’Estat espanyol si s’expressessin en aquests termes, perquè al final aconseguirien canviar les regles del joc que no funcionen”, ha subratllat Mas.
 
El president ha assegurat que quan algú com Rovira, que fa molts anys que exerceix de catedràtic de dret a Madrid, parla “amb tanta claredat”, “caldria que des de fora de Catalunya s’escoltessin més les raons tranquil·les, serenes i documentades” de persones com ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada