dimarts, 7 de gener del 2014

Mas: "Hi haurà consulta el 9 de novembre"

"Si una cosa és clara és que signaré la convocatòria del referèndum i serà en un marc legal". Replica a Fernández Díaz: "El que posa en perill la convivència és no deixar votar". Ajornada l'entrada d'ERC al govern, per comú acord
Lluís Bou

El president Mas abans de començar la roda de premsa posterior al Consell Executiu

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat del tot convençut que la consulta sobre la independència de Catalunya se celebrarà en la data prevista. "Hi haurà consulta el 9 de novembre", ha indicat en la primera roda de premsa del 2014, en la qual ha fet un balanç i perspectives.

"Tenim obstacles, que no neguem, però creiem que els podrem superar". El president s'ha compromès formalment a signar la convocatòria de la consulta, i ha precisat que això no està en discussió. "Jo no sé què faran ells, però sé el que farem nosaltres", ha afegit. A canvi d'això, espera que l'Estat espanyol entengui que quan un poble vol votar "no hi ha manera d'evitar-ho".

Internacionalització

Mas aspira que la comunitat internacional estigui puntualment informada del procés català. "Que ningú pugui dir no sabem què passa", ha afegit. "Quan s'arriba a algun gran acord, com el de la pregunta, s'ha de comunicar als caps de govern europeus, que són els nostres socis a Europa". Mas ha donat per fet que els Estats no donaran una resposta formal, però ha afegit que "molts d'ells respecten el funcionament democràtic". "La consulta figura ja a l'agenda. Fins ara hi havia l'interrogant sobre si els catalans posarien una data i què consultaríem. Així m'ho deien. Doncs ara ja tenen resposta: negociarem amb l'Estat, la data és el 9 de novembre i hem aprovat la pregunta amb gairebé el 70% de suport".

Mas ha reconegut que la relació entre el govern català i l'espanyol "és tensa", però ha apuntat que part catalana és "pulcre". "Volem dialogar i volem arribar a acords, però per donar-se la mà fan falta dues mans esteses. La nostra ho està. El dia 16 el Parlament aprovarà la petició de traspàs de poder convocar referèndum, i esperem que ho acceptin. Posar-se d'acord no pot anar en contra del 70% de la població catalana, que vol votar. El govern espanyol ho ha de respectar". És per a Mas una línia vermella innegociable. També ha remarcat que no contempla modificar la pregunta, perquè ho haurien d'aprovar tots els partits que hi donen suport.

Ajornada l'entrada d'ERC al govern

El president ha remarcat que tot això es produeix en un marc "d'estabilitat política" a Catalunya, i ha posat com a exemple la pròxima aprovació dels pressupostos, tot i l'actitud "obstruccionista" del PP al portar-los al Consell de Garanties Estatutàries. No ha considerat doncs necessari que ERC s'incorpori al govern per assegurar aquesta estabilitat, tot i que no existeix una decisió definitiva. "El govern se sent fort", ha subratllat, i ha reconegut que aquesta és necessària per aconseguir l'objectiu de la consulta. Mas ha mantingut converses amb CDC, Unió i ERC sobre la possible incorporació dels republicans, i per ara s'ha ajornat la decisió.

Mas, que ha descartat una remodelació a mitjà termini de l'executiu, ha fet una valoració tímidament positiva de la situació econòmica. "Estem entrant en un canvi de rasant des de molts punts de vista, en positiu, cosa que no vol dir que tot siguin flors i violes", ha indicat. Ha precisat que això es nota en l'economia i les possibilitats de crear ocupació, i serà l'any en el qual ja no hi haurà noves retallades. Segons Mas, el 2014 serà el primer any amb creació neta d'ocupació, després de l'inici de la crisi.
El Nadal de Fernández Díaz

El president ha retret al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, digués que algunes famílies no s'havien pogut reunir per Nadal a causa del procés sobiranista. "Votar provoca divisió?", li ha preguntat Mas, i l'ha acusat de donar-hi un dramatisme innecessari. "Que estem al segle XXI, home!". "Si al segle XXI una família es trenca per la consulta vol que ja estava trencada per altres raons". Segons el president, si alguna cosa pot trencar la convivència és no deixar votar.

També ha recordat al PP que subministrar les dades del padró és obligat per llei, i que per tant no s'hi podran oposar.

Artur Mas i Joana Ortega durant el Consell Executiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada