dijous, 9 de gener del 2014

Homs: "Puc entendre que el govern espanyol faci campanya pel 'no' però no és possible que sistemàticament estigui en contra de la democràcia"

  • El conseller creu que la carta de Barroso responent a la missiva de Mas ha “decebut” el govern espanyol, que “pressiona les institucions i governs europeus perquè ens diguin ‘no’”

  • Homs replica el govern espanyol que els plantejaments de diàleg a “aquestes alçades de la pel•lícula” són “cínics”

  • El portaveu del Govern ha aventurat que el govern espanyol, que ara té una posició “contrariada i fins a un punt malhumorada”, l’acabarà “madurant”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha dit entendre que el govern espanyol “estigui en contra que Catalunya disposi d’un estat propi i facin campanya pel no”, però també ha assegurat que en un context democràtic, “no és possible que sistemàticament l’Estat estigui en contra de la democràcia”. Homs ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa Els Matins de TV3, on també ha aventurat que en els propers mesos, el govern espanyol, que ara té una posició “contrariada i fins a un punt malhumorada”, l’acabarà “madurant”. El conseller ha afegit que això dependrà de la “capacitat de persistir des de Catalunya”, tal com ha demostrat fins ara. 


Homs ha avançat que la convocatòria de la consulta se situarà al volant de la segona quinzena de setembre, en funció de la llei que s'utilitzi, i ha reiterat que no es tracta d’un “debat legal”, perquè hi ha diversos mecanismes per celebrar la consulta, sinó que és una qüestió de “voluntat política”. El portaveu del Govern ha recordat quins són alguns dels instruments legals amb què compta Catalunya, com ara l’article 122 de l’Estatut sobre la competència exclusiva de la Generalitat per convocar consultes. També ha fet referència a la petició que previsiblement aprovarà el Parlament de Catalunya el 16 de gener de demanar al Congrés que l’Estat cedeixi la competència de convocar la consulta a través de l’article 150.2 i, en aquest sentit, s’ha mostrat optimista i ha assegurat que “s’ha de votar a  la cambra espanyola perquè el reglament ho permet”.   


Resposta de Durao Barroso a Mas

Sobre la carta del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, responent a la missiva del president de la Generalitat, Artur Mas, Homs creu que ha“decebut” el govern espanyol, que “pressiona les institucions i governs europeus perquè d'una manera explícita ens diguin un no com una casa de pagès”. Opina que aquesta carta posa de manifest “una rapidesa molt gran en la resposta” i demostra que la qüestió catalana és l'agenda internacional. El portaveu ha explicat que el Govern fa arribar la seva versió dels fets “perquè hi hagi coneixement sobre el que es planteja a Catalunya ”ja que aquest interès hi és”

També ha puntualitzat que el Govern tenia el propòsit d’”informar” amb la carta que va enviar a Durao Barroso i “donar a conèixer una decisió que s’havia pres de la política catalana, des de partits amb objectius polítics ben diferents que s'havien posat d'acord amb una data, una pregunta i uns mecanismes per fer-ho possible”


Homs a Margallo: “No es pot demanar en un sistema democràtic que no es voti”

En resposta a les declaracions que ahir va fer el ministre Margallo, Homs ha replicat que està d’acord que “demanar l’impossible és altament perillós” i, és en aquest sentit que “no es pot demanar en un sistema democràtic que no es voti”. Ha descartat que es tracti d’una amenaça i ha considerat que és un “error d’apreciació”. Homs creu que el govern espanyol “confon l'opció de la independència o no amb la consulta” que es tracta d’un “instrument democràtic per saber què pensa el poble de Catalunya”

El conseller també ha replicat el ministre assegurant que troba “cínics” els plantejaments de diàleg a “aquestes alçades de la pel•lícula” ja que els veu només “estètics”“D'intents de pacte des de Catalunya, n'hem fet molts, la qüestió està en què l'Estat no els ha complert”, ha reblat. Homs també ha negat que a hores d’ara hi hagi diàleg entre el govern català i espanyol per la qüestió de la consulta. 

Finalment, ha conclòs que el 2014 serà l’any de l’”oportunitat” tant en el terreny econòmic, que va relacionat amb “l’oportunitat de donar sortida a la reivindicació catalana, que és una qüestió de necessitat i íntimament lligada a la possibilitat de sortir de la crisi”
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada