dimecres, 30 d’abril del 2014

La Internacional Liberal recolza la consulta sobre el futur del poble de Catalunya

L'aliança que agrupa els partits liberals de tot el món demana un diàleg real entre els governs català i espanyol, dona suport al dret a decidir dels catalans, proposa l'exemple d'Escòcia i reclama una UE prou forta i flexible per oferir una alternativa viable

La Internacional Liberal ha expressat el seu suport a la consulta per a que els catalans i les catalanes expressin la seva voluntat sobre el futur de Catalunya. El text, aprovat aquesta tarda al 59è Congrés d'aquesta organització, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Rotterdam (Holanda), expressa preocupació per la manca d'un diàleg real entre el govern espanyol i el govern català, recolza qualsevol decisió que prengui el poble de Catalunya sobre el seu futur assenyala el referèndum pactat entre Escòcia i el Regne Unit com el millor model de solució pel cas català. També subratlla que qualsevol negociació entre els dos governs no ha d'implicar en cap cas la renúncia del poble de Catalunya al seu dret a decidir expressat democràticament, i reclama que la Unió Europea ha de ser prou flexible i forta alhora per tal d'oferir una alternativa viable als pobles europeus que vulguin expressar-se.  

Més de 75 partits i entitats de 64 països han participat en el congrés de la Internacional Liberal, que ha experimentat un relleu en la presidència, en la que l'holandès Hans Van Balen ha estat succeït per l'andorrà Juli Minoves. La representació catalana ha estat integrada per la Fundació Llibertat i Democràcia, vinculada a Convergència Democràtica, encapçalada pel vicepresident de la Internacional Liberal i diputat al Congrès dels Diputats, Jordi Xuclà, i a la que ahir al vespre s'hi va sumar el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas. També n'han format part el vicepresident del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Marc Guerrero, i Roger Albinyana com a membre del secretariat internacional de CDC.

El president Mas va participar al sopar de gala del congrés, on va compartir taula amb Mark Rutte, ministre-president d'Holanda, que va ser l'encarregat de fer el discurs d'obertura del sopar; i també amb Sigmundur Gunnlaugsson, primer ministre d'Islàndia; Guy Verhofstadt, president del grup liberal-demòcrata al Parlament Europeu i candidat a la presidència de la Comissió Europea; Slobodan Petriovic, primer ministre de Kosovo; Mohamed Laenser, ministre d'Urbanisme i Territori del Marroc; i Chafik Rachadi, vicepresident del Parlament del Marroc, entre d'altres.

El suport a la consulta i a una solució democràtica i dialogada al procés català està inclòs a la ponència "The World Today". La proposta catalana es va aprovar sense cap oposició. El president Artur Mas ha felicitat els responsables de la iniciativa, i ha subratllat que "el suport dels nostres socis de partits liberals, demòcrates i reformistes de tot el món mostra que a tot arreu s’entén que la forma civilitzada de resoldre els conflictes és votant". "La majoria del poble de Catalunya proposa una via sensata i pacífica, i per això tantes persones i organitzacions d'orígens molt diferents han coincidit en que el plantejament que fem des de Catalunya és pertinent i de sentit comú" ha afirmat el president.

"En el nostre camí estem molt i molt ben acompanyats per molta gent de fora de Catalunya, que no entenen com s'impedeix votar un poble que ha expressat el seu desig de fer-ho a les urnes el novembre de 2012, en mobilitzacions massives cada Onze de Setembre i que ho expressa diàriament de mil maneres: volem votar, i votarem. Ho entén gairebé tothom", ha afegit Artur Mas. El president ha destacat "la gran tasca de Hans Van Balen al capdavant de la IL en la promoció arreu del món dels valors de la llibertat, la democràcia, els drets humans, el lliure mercat i la solidaritat", i també "la seva comprensió i profunda amistat envers Catalunya i la seva causa que, com va dir el president Companys, és també la causa de la llibertat". En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat que "amb en Juli Minoves aquest conjunt de valors estan en les millors mans possibles".

El text aprovat pel 59è congrès de la IL diu així:

"Liberal International expresses concern over the lack of real dialogue between the Government of Catalonia and the Government of Spain to discuss a negotiated road-map over the future of Catalonia. Liberal International will support any decision taken by the Catalan people to decide their own future. The democratic model set by the Government of the United Kingdom and the Government of Scotland, where an agreement was reach between the two governments to hold a Referendum to decide the political future of the Scottish people, should be used as a positive example in the discussions between the Governments of Catalonia and the Government of Spain. Nevertheless, any potential or future discussions between the two governments should never imply the renunciation of the right of the Catalan people to decide their own future, granting that this is always set up through democratic means. The European Union has to be flexible and strong to offer a viable alternative for those peoples that want to democratically express themselves within it".

(La Internacional Liberal expressa la seva preocupació per la manca de diàleg real entre el govern de Catalunya i el govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya. La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur. El model democràtic establert pel govern del Regne Unit i el govern d'Escòcia, en el que s'ha arribat a un acord per celebrar un referèndum per decidir el futur polític del poble escocés, ha de ser utilitzar com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya. Tanmateix, qualsevol potencials o futures converses entre els dos governs mai han d'implicar la renúncia del dret a decidir del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics. La Unió Europea ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable a aquells pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se).

La Internacional Liberal, fundada a Oxford el 1947, agrupa més de 109 partits liberal-demòcrates i reformistes i entitats de 82 països d'arreu del món. Els principis que els agrupen son la defensa dels drets humans, d'eleccions multipartidistes lliures i democràtiques, la justícia social, la tolerància, l'economia social de mercat, el lliure comerç, la sostenibilitat ambiental i un fort sentit de la solidaritat internacional. Des del 1975 n'és el representant català la Fundació Llibertat i Democràcia, fundada per Ramon Trias Fargas i vinculada actualment a Convergència Democràtica de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada