dimarts, 20 de maig del 2014

L’Europa dels joves



Mercè Jou





Europa tindrà futur si els joves es fan seu el projecte europeu. Cal, per tant, que Europa treballi per als joves i amb els joves, que els faci partícips de les seves decisions i que els mostri que la Unió Europea no és només un mercat comú, sinó un espai de desenvolupament personal i una porta oberta als seus projectes de futur, de feina o de mobilitat.

Polítiques d’ocupació juvenil


Des de l’eurocambra s’ha d’instar a les institucions europees la realització de polítiques d’ocupació juvenils destinades a incorporar-los a l’activitat laboral. També s’ha de seguir potenciant la seva participació i mantenir, si no augmentar, la sensibilitat cap a ells en totes les polítiques socials que els afecten, com les d’ocupació, ensenyament, formació professional, habitatge, etc.

Treballarem des de les institucions europees per reduir l’atur juvenil, proposant rebaixes de cotitzacions social, bonificacions a la contractació de joves, eliminació de barreres administratives a la creació d’empreses, i altres mesures semblants. Cal tenir present que Europa ha aportat recursos als estats, però el govern espanyol ha estat incapaç d’impulsar programes d’ocupació juvenil amb efecte real. Així, l’atur afecta a un de cada dos joves de l’Estat espanyol, mentre que en el conjunt d’Europa l’atur afecta a un de cada cinc. L’alt nivell d’atur entre els joves de l’Estat espanyol és conseqüència directa de la política econòmica i laboral del govern espanyol que, per exemple, ha reduït un 58% els recursos destinats a polítiques actives d’ocupació.
 

Polítiques de formació


http://europa.eu/teachers-corner/images/publication-12-15.jpgEl futur de Catalunya i d’Europa passa per la formació dels joves. Per això seguirem des de CiU donant suport a totes aquelles iniciatives en l’àmbit formatiu que permetin la interrelació dels joves europeus, com és el cas de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) o un model universitari i de formació professional dual que permeti als joves fer pràctiques empresarials a països de la UE. El programa Erasmus no només significa una gran oportunitat de mobilitat per a més de quatre milions de persones, en el conjunt de l’oferta formativa. És, per sobre de tot, una clara oportunitat d’integrar la joventut en l’esperit d’una cultura comú europea. Des de CiU donarem suport a seguir incrementant el pressupost de les beques Erasmus, proposarem que beneficiïn també als estudiants de FP i demanarem que sigui la Generalitat qui les gestioni a Catalunya.

Tant el govern del PSOE com el govern del PP han incomplert la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2001 que dictava que s’havia de traspassar a la Generalitat de Catalunya la competència de la gestió de les beques. Sense anar més lluny, la setmana passada el PSOE (inclosos els diputats del PSC) va presentar a Madrid una moció sobre beques on, una vegada més, hi faltava fer efectiu el traspàs de la competència de beques a la Generalitat.

Volem disposar d’un model europeu de formació professional com a eix vertebrador dels nostres valors i de les necessitats de la nostra societat. Per això volem facilitar la relació entre els centres formatius i les empreses en els períodes de formació.

Treballarem també per aconseguir una convalidació real de totes les titulacions i els currículums a nivell europeu.

Impulsarem beques d’habitatge per permetre realitzar els estudis de formació professional o universitària a la pròpia ciutat de residència o en ciutats de radis propers inferiors als 50 quilòmetres.

Polítiques de recerca científica


Desenvoluparem el programa “Treballa al món” per promoure l’intercanvi entre joves catalans que vulguin anar a treballar a empreses d’altres països, i joves estrangers que vinguin a treballar a casa nostra.

Farem el possible per a que els Fons Estructurals Europeus de l’Estratègia RIS3CAT s’orientin a cofinançar accions per a la incorporació al mercat laboral dels joves investigadors, i per a programes de recerca i innovació, amb especial referència a les Proves de Concepte (PoC) a partir dels resultats de la nostra investigació científica.

http://ciuolesa.blogspot.com.es/2014/05/leuropa-dels-joves.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada