dijous, 15 de maig del 2014

Què està fent Europa per nosaltres?


Mercè Jou


Polítiques europees

Hi ha actualment una llarga llista de polítiques europees en àmbits fonamentals que beneficien de forma directa als ciutadans. La possibilitat d’actuar sobre aquestes polítiques ja és per sí mateix un prou bon motiu per anar a votar el proper dia 25 de maig. Alguns exemples de polítiques europees que beneficien els ciutadans:
  • Supressió del roaming. La Unió Europea eliminarà properament el roaming, de tal manera que els ciutadans podrem trucar per telèfon entre països europeus sense haver de pagar cap sobrecost.
  • Targetes de crèdit. La Unió Europea eliminarà també les comissions bancàries pels pagaments amb targeta de crèdit als petits comerços.
  • Mobilitat europea. La Unió Europea ha estat qui ha eliminat el monopoli del sector de les aerolínies, això ha fet possible que moure’s en avió per arreu d’Europa estigui econòmicament a l’abast de molta més gent i que hagi nous aeroports com, per exemple, el de Reus.
  • Unió bancària. La Unió Europea ha aprovat recentment el projecte d’unió bancària, que evitarà que casos com el rescat de Bankia amb els impostos de tots els ciutadans no es tornin a repetir. A partir d’ara, en casos com aquest, seran els accionistes els que pagaran com a propietaris i responsables i la supervisió de l’activitat bancària ja no es farà des de Madrid, sinó des de la UE i el Banc Central Europeu.
  • Erasmus. La Unió Europea ha estat la impulsora dels programes de beques europeus de mobilitat per a estudiants, que han fet possible que més de quatre milions d’estudiants europeus hagin pogut completar alguna etapa de la seva trajectòria formativa en algun país Europeu.
  • Lluita contra l’atur juvenil. L’atur juvenil és un dels problemes més greus que pateix la Unió Europea i que afecta de forma molt especial alguns països i també Catalunya. La Unió Europea ha aprovat una dotació de 6.000 milions d’euros per lluita contra l’atur dels menors de 25 anys.

Fons europeus

La Unió Europea disposa d’una sèrie de fons destinats a donar suport en àmbits de gran rellevància com ara la pobresa, la competitivitat de l’economia, l’ocupació, la inclusió social, la construcció d’infraestructures, el suport a les zones rurals o l’impuls a l’agricultura i la pesca.

Els 1.900 milions d’euros que Catalunya ha rebut durant des de l’any 2007 fins l’any 2013 procedents dels fons europeus s'han destinat, entre altres coses, a les següents realitzacions:
  • Remodelar el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau (18,6 milions d’euros)
  • Construir un centre per a l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua a la demarcació de Girona (1,7 milions d’euros)
  • Construir el Centre de Recerca en Fructicultura a la demarcació de Lleida (7,1 milions d’euros)
  • Ampliar l’Institut Català d’Investigació Química a la demarcació de Tarragona (5,8 milions d’euros)

Cal anar a votar a les eleccions europees

La Unió Europea té en marxa projectes de gran rellevància per als ciutadans com ara completar la unió bancària per tal que s’abarateixi el crèdit a les empreses o per evitar que els rescats bancaris derivin en retallades en els serveis públics, la creació d’un fons de garantia de dipòsits per protegir els estalvis dels ciutadans en temps de crisi, impulsar una regulació dels mercats financers per evitar les manipulacions a l’EURIBOR que tenen efectes directes sobre les hipoteques que paguem o avançar en la defensa dels consumidors per evitar que es torni a repetir un cas com el de les preferents.

Cal anar a votar el 25-M. Les decisions que es prenen a les institucions europees tenen un gran impacte sobre molts temes essencials del nostre dia a dia com a ciutadans. El dia 25 de maig els catalans hem de fer sentir la nostra veu a Europa. 

http://ciuolesa.blogspot.com.es/2014/05/que-esta-fent-europa-per-nosaltres.html?m=1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada