dijous, 15 de maig del 2014

President Mas: "L'única condició per resoldre el conflicte és que el poble català sigui consultat"

  • El cap de l’Executiu assegura que “l’autèntica decisió unilateral és la de l'Estat que ha dit que no hi haurà consulta a Catalunya  i no vol negociar”
  • El president diu que  “amb una actitud passiva de l’Estat que suposa no recórrer la llei catalana de consultes”  és suficient per poder celebrar el referèndum
  • Artur Mas defensa que com a president  intenta canalitzar la voluntat del poble català  amb una majoria molt rotunda a favor de la consulta
El president Mas durant l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí que “l'única condició per resoldre el conflicte entre l’Estat i Catalunya és que el poble català sigui consultat” i ha reiterat que farà “tot el possible” per  tal que la consulta es pugui dur a terme.  
 
En el decurs d’una entrevista al programa “Hoy por Hoy” de la Cadena Ser, el cap de l’Executiu ha defensat que ell no va prendre unilateralment cap decisió i que van ser “els partits polítics catalans en la seva majoria els que van prendre la decisió de convocar la consulta” i ha afegit que “l’autèntica decisió unilateral és la de l'Estat espanyol que ha dit que no hi haurà consulta a Catalunya i no vol negociar”.

El president  ha assegurat que ell només “intenta canalitzar la voluntat democràtica del poble català expressada a les urnes”, després de posar en relleu el suport majoritari a favor de la consulta, així com el de molts partits de l’arc parlamentari català.
 
El cap del Govern ha reiterat que és necessari “escoltar l’opinió de la gent” i ha subratllat que “no volem unes eleccions catalanes com un pla B”, per això ha insistit “faré tot el que pugui per fer la consulta com està prevista”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha aprofitat l’entrevista per demanar a l’Estat que “no obstrueixi” la llei de consultes i ha advertit que “tan de bo que s’adonin que és molt millor fer la consulta el 9 de novembre  amb una llei catalana de consultes, que no pas haver d’arribar a un escenari de conflicte major que suposarien unes eleccions plebiscitàries”.
 
El president Mas ha augurat que “amb una actitud passiva de l’Estat que suposa no recórrer la llei catalana de consultes” és suficient per poder celebrar el referèndum, però ha insistit que si l’Estat “ens posa contra les cordes i ens tanquen qualsevol camí, possibilitat i opció de fer la consulta dintre d’un marc legal, no tindrem més remei que utilitzar l’instrument de la convocatòria electoral”.
 
Davant aquesta eventualitat, el cap del Govern ha explicat que qualsevol altra decisió clau que s’hagi de prendre en aquest procés serà consultada amb les altres formacions polítiques que donen suport a la consulta “per tal de poder actuar en conseqüència”.  
 
Reforma de la Constitució

En un altre moment de l’entrevista que li ha fet la periodista Pepa Bueno, el president ha afirmat que “la Constitució no es pot usar com una piconadora per aixafar la voluntat dels catalans, quan aquests s’han expressat de forma absolutament pacífica, transversal, amable i positiva”. S’ha mostrat“escèptic” sobre la possibilitat d’una reforma de la Carta Magna, sobretot perquè no es tracta d’una proposta conjunta del PP, el PSOE i les institucions de l’Estat. I, en aquest sentit, ha reptat als socialistes a plantejar-la als catalans si creuen que és una bona solució, fórmula que ha fet extensiva també a qualsevol altre plantejament.  
 
Artur Mas ha insistit que “necessitem la complicitat de l’Estat per conèixer l'opinió del poble català”,  i ha dit que no es tracta de “tancar en fals” l’encaix de Catalunya amb la resta de l’Estat. “Sempre s’ha tancat en fals i potser és el moment de no tancar-ho en fals , definitivament, i potser ens convé a tots”, ha reblat.
 
En aquest context, el president s’ha referit també a la campanya contra l’Estatut i a la sentència del TC, lamentant-se que “si es consideren errors monumentals com és que ningú encara n’ha demanat disculpes?”. I ha assegurat que “el repte democràtic i pacífic que planteja el poble català és conseqüència de la voluntat d’haver volgut enfonsar les aspiracions d’un poble, fins i tot  havent pactat amb l’Estat i majories, en aquell moment”.

Finalment, el president ha volgut deixar clar que està disposat a parlar amb el president espanyol, Mariano Rajoy, "de la forma com s'organitza la consulta", "com s'ha fet a Escòcia”. I ha insistit el conflicte existent entre Catalunya i l’Estat“és fonamentalment polític i requereix solucions polítiques, no solucions de tenalles legals o constitucionals”.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada