dijous, 10 d’octubre del 2013

President Mas: "El diagnòstic comú al Parlament és que l'statu quo actual no es pot mantenir"

·         Durant la sessió de control a la Cambra, el president ha denunciat que “l’ajust a Espanya s’està fent amb total deslleialtat per part del Govern de l’Estat”
 
·         El cap de l’Executiu ha afirmat que en el camí pel dret a decidir “de vies només n’hi ha una”, que és la que ha aprovat el Parlament de Catalunya
El president Mas durant la sessió de control al ParlamentEl president Mas durant la sessió de control al Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí, durant la sessió de control al Parlament, que “hi ha un diagnòstic comú, gairebé compartit al 100% en aquesta Cambra, que és que l’statu quo actual no es pot mantenir”, iha afegit que “fins i tot el PP català intenta d’alguna manera canviar-lo, amb èxit de moment perfectament descriptible”.
 
En aquest sentit, i en resposta al grup parlamentari de CiU, el cap de l’Executiu ha denunciat l’incompliment de la llei d’estabilitat per part de l’Estat. Segons ha explicat el president, “si es complís la llei d’estabilitat, a Catalunya el 2014 li correspondrien 2.400 milions d’euros més en els pressupostos de l’Estat”. Artur Mas ha recordat que aquests diners repercuteixen en el benestar social del país i, per aquest motiu, ha demanat “suport, no a un Govern, sinó a un país que pateix, perquè allò que ens correspon, fins i tot d’acord amb les lleis espanyoles, ens sigui donat, transferit i pagat”.
 
Artur Mas ha recordat el recurs contenciós que ha presentat el Govern català pel repartiment dels dèficits de l’Estat i, en resposta al grup d’ERC, ha afirmat que “l’ajust a Espanya s’està fent amb una total deslleialtat per part del Govern de l’Estat, que no distribueix de forma correcta els dèficits entre els diferents nivells d’administració”. “Ajusten, retallen, però sobretot a costa nostra, que no vol dir d’un Govern, sinó de la sanitat, l’ensenyament, els serveis socials o la llei de dependència”, ha subratllat.
 
El president Mas ha insistit que la valoració que fa el Govern de la Generalitat dels pressupostos generals de l’Estat “no pot ser positiva en el seu conjunt”, malgrat alguns aspectes positius com el desbloqueig del corredor ferroviari del Mediterrani o els accessos al port de Barcelona. I ha afegit que, pel que fa a les inversions, “incompleixen de manera flagrant el que diu l’Estatut” i “ens quedem a la meitat d’inversió pública per part de l’Estat del que ens correspondria pel nostre pes autonòmic”.
 
“Un cop de garrot sobre l’estat del benestar”
El cap del Govern també ha assenyalat que quan l’Estat puja l’IVA “no només no obtenim alguna recaptació addicional, sinó que ens costa diners, perquè la Generalitat és contribuent de l’IVA”. “A això alguns li diuen victimisme i d’altres fer el ploramiques, però el que és és un cop de garrot sobre l’estat del benestar català”,ha assegurat.
 
En aquesta línia, el president ha assenyalat que “s’esgota la paciència de no cobrar el que se’ns deu” i ha dit que fins i tot el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, “reconeix, normalment en privat, que ens deu diners, malgrat que en públic diu que no té diners per pagar els deutes”.
 
“De vies només n’hi ha una”
D’altra banda, a preguntes del grup de la CUP sobre el procés sobiranista, el cap de l’Executiu ha assegurat que“de via només n’hi ha una, que és la que va aprovar aquest Parlament no fa gaires dies en forma de resolucions,” i ha recordat que a la Cambra “hi ha una majoria molt clara a favor del dret a decidir i de la consulta; això és el que seguirem, aquesta és la via”.
 
En aquest sentit, i en resposta al grup del PP, Artur Mas ha afirmat que “el 80% del poble de Catalunya, a través de la seva representació parlamentària, vol exercir el dret a decidir i vostès ho volen impedir”, per la qual cosa els ha preguntat “qui està dividint els catalans?”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada