dimarts, 19 de novembre del 2013

Escòcia diu al Parlament que seria una «vergonya» negar un referèndum


Els diputats amb la presidenta del Parlament. Foto: Parlament

"El Regne Unit va pactar el referèndum sobre la independència d'Escòcia per la vergonya que li suposaria negar el sentiment dels escocesos". Aquesta és la reflexió compartida per la diputada al Parlament escocès pel partit Laborista -unionista-, Patricia Ferguson, i pel diputat de l'Scotish National Party-independentista- Stewart Maxwell. 

Així ho han exposat tots dos en la seva compareixença a la comissió del Dret a Decidir que s'ha celebrat aquesta tarda al Parlament i des d'on han enviat un missatge als partits unionistes espanyols que neguen la seva celebració. Tant Ferguson com Maxwell han detallat el procés polític que ha permès l'acord de celebrar el referèndum basat en l'acord d'Edimburg, el pacte entre Wetsminster i el parlament escocès, i que ha portat a la llei del Referèndum aprovada la setmana passada. Un acord que han titllat de "maduresa" i que va ser aprovat per la cambra escocesa per unanimitat.

"El procés ha estat just i inclusiu i tothom hi ha pogut dir la seva", ha afegit la diputada Ferguson que s'ha mostrat orgullosa del paper del Regne Unit en el procès admetent el marc legal i el pacte del referèndum. "Tothom sabia que l'SNP volia la independència, però no sabíem si voldrien celebrar el referèndum tant pactat com si no s'hagués pogut arribar al pacte", ha explicat la diputada laboralista. "Estic orgullosa d'haver arribat a un acord amb una pregunta curta i senzilla", ha glossat. "Acceptar el referèndum no suposa debilitar la meva oposició a la independència", ha assenyalat per afegir que calia "acceptar el referèndum perquè d'una manera o una altra se celebrarà perquè és la voluntat del poble".

Per la seva banda, Maxwell també ha lloat el procés d'entesa entre el govern britànic i el govern escocès. "El referèndum ha estat dissenyat i construït a Escòcia", ha assenyalat el diputat independentista que ha destacat la transparència i la informació que generarà en la campanya que fins i tot inclourà un llibre blanc per intentar escatir què passaria en una Escòcia indepent.

Diputats unionistes i independentistes asseguren que el Regne Unit va acceptar la consulta escocesa per la "vergonya que hauria suposat negar el sentiment dels escocesos"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada