dijous, 14 de novembre del 2013

La Catalunya independent, segons Jordi Pujol

L’expresident detalla 5 punts de com hauria de ser Catalunya amb un Estat propi: democràcia, identitat, obertura, modernitat i cohesió


pujolcara_470_470x351L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha publicat un editorial on explica com hauria de ser la Catalunya independent en cinc punts. El primer d’aquests és que “el país ha de tenir una molt forta mentalitat democràtica”. També proposa Pujol per “mantenir i reforçar la solidesa de la identitat lingüística i cultural del país”, com a segon punt.
En tercer lloc, l’expresident de la Generalitat vol una societat “oberta i dinàmica, en el camp econòmic, social, polític i cultural, i oberta al progrés social”. Uns objectius que, segons Pujol, “han reclamat històricament, i reclamen ara esperit de modernitat i una filosofia de progrés i d’obertura al món”. Aquest seria el quart aspecte.
Finalment, en el cinquè punt, l’expresident explica: “I com una mena de resum dels punts anteriors reclamen cohesió i convivència. Reclamem un concepte de país amb mentalitat de futur integrador. Integrador d’idees i sobretot de gent. Amb variants, aquest ha estat l’objectiu de sempre, des de mitjans segle XIX i primer terç del segle XX. I jugant un paper determinant en el moment de la transició. I fins ara mateix”.
La pregunta de com hauria de ser Catalunya, s’ha de fer, segons Pujol, pensant en la possibilitat de la independència, i “la resposta és que bàsicament el projecte és el mateix que hem defensat, i en bona part aplicat durant aquests quaranta anys”.
A més, considera que “el projecte i el model de país no ha de ser rebaixat. Ni en la identitat, ni en l’equilibri i el progrés socials, ni en els elements de cohesió ni en les condicions que enforteixin la convivència, ni en els factors de progrés general. El perill de la pèrdua de qualitat social ve de l’ofec financer, polític i institucional. De l’ofec com a país. O sia que la reivindicació nacional i la social van lligades”.
Es pregunta també en el text Pujol perquè ara l’independentisme ha esdevingut tant fort, i es respon a si mateix: “Per causes sentimentals? També. Per la Llei Wert? I per la voluntat de reduir la capacitat d’integració? També. Per la interpretació a la baixa de moltes competències? Sí. Pel retard en un període de pagaments? També. I per tantes coses més. Però també, i d’una manera especialment important, perquè tot plegat, i sobretot l’actitud de les institucions espanyoles i també del conjunt d’Espanya, fan evident que en el nou terreny de joc que van configurant, Catalunya no podrà construir el projecte de societat que volem”.
En aquest sentit, posa alguns exemples, com “l’ofec financer” i la sistemàtica escapçada competencial”. I sentencia: “És a dir, no podrem fer el país que volem”. Finalment, Pujol conclou: “La negativa a donar aquest tracte just, amb les conseqüències que té i tindrà per als seus ciutadans, és una causa important de reforçament de l’independentisme”.
Notícia de El Singular Digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada