dimarts, 26 de novembre del 2013

Publicació del 'Llibre Blanc' pel referèndum d'Escòcia

 
Imagen
El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha presentat aquest dilluns el Llibre Blanc per a la independència, el primer document oficial que analitza la ruptura política amb el Regne Unit com una opció real i factible per al futur d'Escòcia.

El Llibre Blanc per a la independència –Your Scotland, Your Voice (La teva Escòcia, la teva veu)– és un document de 176 pàgines que recull les diverses opcions de futur del país i assenyala la independència com a fórmula "preferida pel govern", per poder "assumir els drets i les responsabilitats d’un país normal".

Alex Salmond ha afirmat que serà "flexible" en la redacció de la pregunta final del referèndum perquè vol que es faci amb el màxim de consens. "La nostra única condició és que la independència ha de ser una opció a la butlleta de vot", ha dit Salmond. En aquest sentit, Salmond ha reiterat la seva voluntat de dissenyar un referèndum amb múltiples respostes per obtenir el suport dels partits de l’oposició, per ara refractaris a celebrar la consulta. Les opcions que podria incloure el referèndum multiresposta proposat per Salmond són bàsicament tres –més autonomia, plena autonomia fiscal i independència–, i representen les diverses sensibilitats del Parlament escocès.

El Llibre Blanc per a la Independència inclou les conclusions de la National Conversation, una campanya de debat popular engegada fa dos anys i que ha recorregut tot Escòcia. Durant aquest temps, els ciutadans han pogut opinar sobre quin tipus d’Escòcia volen per al futur. El ministre per a la Constitució, Michael Russell, ha assegurat que el procés de la National Conversation ha de culminar en una consulta democràtica: "La veu dels escocesos s’ha d’escoltar en un referèndum, i cap polític s’hi pot oposar".

Font: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/268465-tret-de-sortida-per-al-referendum-dindependencia-descocia-amb-el-llibre-blanc.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada