dijous, 14 de novembre del 2013

Turull critica que "l'Estat fa ostentació del no diàleg" sobre la consulta i això és "un menyspreu cap als ciutadans que han anat a les urnes"

En una conferència organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona, lamenta que “la seva única resposta sigui oferir la Constitució com un mur” i afirma que la via de l’article 150.2 “cerca un posicionament polític de l’Estat”

Jordi Turull, president de CiU al Parlament, ha criticat que “l’Estat faci ostentació de la manca de diàleg amb Catalunya” i ha assegurat “això és un menyspreu cap als ciutadans que han anat a les urnes”. Turull ha remarcat que “per part nostra sempre hi ha haurà la predisposició a parlar però sobre la consulta, que és el mandat que tenim”. En aquest sentit, ha assenyalat que “mentre nosaltres oferim un projecte al país, un projecte nou per viure millor, l’Estat ofereix la resignació com a bandera i la humiliació com a camí”. “L’única resposta és oferir la Constitució com un mur”, ha continuat, però “és un mur molt feble perquè tothom reconeix que si hi ha voluntat política, la consulta es pot fer”.

En una conferència organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona i amb el títol “Consulta i Estat propi: fer-ho bé, per fer-ho possible”, Turull ha assegurat que la petició a l’Estat per a la cessió de competències per realitzar la consulta mitjançant l’article 150.2 de la Constitució, “cerca un posicionament polític de l’Estat”. El president de CiU al Parlament ha afirmat que “nosaltres perseverarem però avançarem”.

Turull ha explicat que en un moment com l’actual, “tant important com les accions, són les actituds” i ha desgranat quines són aquestes actituds i accions per tal de fer-ho bé i fer-ho possible. Pel que fa a les accions, en primer lloc, tenir en tot moment sentit de transcendència, perquè aquesta “no és una legislatura més, no és moment de fer política com sempre, ni d’originalitats ni de curses ni de marcar perfils”. “Tot allò que fem pot repercutir positivament o negativament en el procés”, ha afegit.

La segona actitud que cal tenir és la generositat. “La gran força del procés és que és massiu i transversal, que ho hem de fer entre tots, i això comporta que tots hem de cedir una mica”, ha indicat. Turull ha remarcat que “cedir no vol dir incoherència, la incoherència seria no fer-ho possible perquè no es cedeix”. “Hem de fer al Parlament el que ha estat possible i normal al carrer i que ha fet imparable el procés” ha afegit.

Turull ha assegurat que aquí és on des de CiU estem molt concentrats: “L’important és el resultat final, encara que en alguns moments ens haguem de mossegar la llengua davant certes actituds”.

Altres actituds que cal tenir són actitud positiva, “no deixar-se arrossegar per aquells que volen que hi hagi crispació i divisió”; fermesa i capacitat de resistència, davant les moltes notícies que “intentaran desmoralitzar-nos i deixar-nos arrossegar per rendiments electorals”. “Si fem el procés des de l’electoralisme embarrancarem”, ha assegurat. També cal permanentvoluntat d’ajuntar i no escampar, “no menysprear ningú i deixar que la gent arribi a la conclusió que no hi ha cap altre camí”. I finalment, rigor perquè “si ens corre més el cap que les cames ensopegarem”.

Pel que fa a les accions necessàries, Turull ha recordat que la Declaració de Sobirania “estableix que volem fer una consulta i com la volem fer”, des dels principis de Democràcia (votant); Legalitat; Diàleg; Cohesió social; Transparència; Participació i Paper principal del Parlament.

En aquest sentit, ha indicat que el Consell Assessor per a la Transició Nacional marca cinc vies jurídiques per fer la consulta i realitzarà divuit informes; la Comissió pel dret a decidir, que “respon al paper principal del Parlament”; el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que “respon al principi de Participació” i demostra “la transversalitat i solidesa del procés, que sobrepassa els partits polítics”; la Llei de consultes; la Negociació amb l’Estat; i Pactar data i pregunta abans de finals d’any.

Turull ha demanat fer “pedagogia sobre les virtuts i guanys de l’Estat propi” i que “la gent vegi clarament el que està passant i el que està en joc”. “La història ens jutjarà per si amb el clam tant majoritari i el mandat tant explícit del poble de Catalunya, ho hem fet possible o no”, ha advertit. “Si ho fem bé, ho farem possible, i si ho fem possible serem dignes del poble de Catalunya”, ha conclòs. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada