dilluns, 25 de novembre del 2013

President Mas: "L'Índia i el missatge de Gandhi són per a Catalunya la inspiració d'un moviment democràtic, pacífic, transversal i popular"

  • El president assegura que a Catalunya la decisió del seu futur té “un suport amplíssimament majoritari  i permanent que s’acabarà imposant”
  • Artur Mas insisteix que “Catalunya seguirà persistint en el diàleg per anar fent camí”
  • El cap de l’Executiu comença avui una visita oficial a l’Índia amb un caràcter macadament econòmic, que el portarà a les ciutats de Delhi, Mumbai, Pune i Bangalore
  • El cap del Govern ha fet una ofrena floral al Memorial de Gandhi i ha visisat el Museu Nehru
El president Mas al Museu NehruEl president Mas al Museu Nehru
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat aquest matí des de l’Índia, que el moviment que va portar aquell país a la independència i la figura de Gandhi van tenir “una arrel bàsicament molt pacífica i sobretot popular”  i tot i que ha rebutjat establir “paralelismes concrets” amb Catalunya i el moviment al voltant del dret a decidir ha reconegut que hi poden haver“inspiracions”.  “El moviment de Catalunya amb una base molt popular, transversal i pacifista té referents com el que pot significar el que va portar a aquell país a la seva independècia”, ha assegurat.
 
Després de l’ofrena floral al santuari on es van incinerar es despulles incinerades de Mahatma Gandhi i en el decurs d’una trobada amb els mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu català ha posat en relleu el fet que “el poble de Catalunya s’expressi d’acord amb la seva pròpia manera de fer i de ser i posant l’accent en aquest caràcter molt popular, pacífic i fins i tot festiu”, tal i com ha anat succeint en els darrers dos anys.
 
En referència al darrers resultats del CEO, el president ha recordat que aquests demostren que “la defensa a la societat catalana de la decisió del seu futur té un suport amplíssimament majoritari” i  ha assegurat que“en la mesura que sigui un moviment molt majoritari i molt permanent en el temps s’acabarà imposant”.
 
“Persistirem en el diàleg i anirem fent camí”
 
En un altre moment de la intervenció del president Mas davant la premsa i respecte al diàleg del Govern amb el Executiu espanyol pel que fa a la consulta, el president Mas ha deixat clar que “hi ha diàleg”, tot i que ha reconegut que “a hores d’ara no dona resultat ” i que “la previsió és que serà molt difícil que el Govern central s’obri a que hi hagi un resultat concret perquè a Catalunya es pugui fer la cosulta i pugui decidir lliurament el seu futur”.
 
Amb tot, ha insistit que el moviment pel dret a decidir està inspirat “en la democràcia, en les bones formes, en un sentit positiu i una majoria de la població catalana que exigeix diàleg” i ha assegurat que “seria molt contradictori que un moviment d’aquestes caractetístiques hi renunciés, fins i tot amb un estat que de moment no ens obre la porta”. “Nosaltres persistirem en el diàleg i en anar fent camí: parlarem, negociarem si cal, dialogarem, però farem camí”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha aprofitat  també per reclamar “punts de consens” entre les formacions polítiques catalanes i ha advertit que ara “no es tracta de fixar posicions unilaterals”, sinó que el que cal és “posar sobre la taula el consens necessari i possible”.
 
Catalunya busca nous mercats a l’Índia
 
El president Mas ha iniciat avui el seu viatge oficial a l’Índia amb un caràcter marcadament econòmic que el portarà per les ciutats de Nova Delhi, Mumbai, Pune i Bangalore. Ha volgut aprofitar la seva intervenció per insistir en “la necessitat d'obertura de Catalunya cap al món, no només cap a Europa, sinó també cap a les grans economies emergents”.  Per això, ha explicat que l’acompanyen el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i una quarantena d’empreses catalanes amb l’objectiu d’obrir mercats en sectors com l’automoció, la biofarmàcia, les tecnologies de la informació i la comunicació o el turisme.
 
Aquest país del sud-est asiàtic és el segon més poblat del món, amb més de 1.150 milions d’habitants, dels quals uns 250 milions tenen un poder de compra mig pels estàndards d’aquell país, i uns 90 milions tenen una capacitat de consum equiparable a la dels països europeus.
 
Així, ha recordat que el fet que Catalunya disposi d’una industria farmacèutica de recerca de gran nivell la converteix en un país molt atractiu per al principal productor del món de genèrics, l’Índia. Igualment, ha subratllat l’interès de Catalunya per un país on el sector de les TIC està molt desenvolupat i, si tal com s’espera, es converteix en un gran mercat emissor de turisme del món, pot suposar que “nosaltres puguem tenir una posició com la tenim en altres llocs” . Finalment, ha recordat que Catalunya representa aproximadament una quarta part de tot el sector automobilístic de l’estat espanyol, que al mateix temps és el segon productor a Europa, després d’Alemanya, fet que el situa en una posició igualment estratègica per la industria de l’automòbil.  
  
Aquest matí, després de l’ofrena floral, el cap del Govern també ha fet una visita al museu dedicat a la figura del pare de l’Índia, que es troba ubicat a la casa on Gandhi va viure els últims 144 dies de la seva vida i on va ser assassinat el 30 de juny de 1948. El Nehru Memorial Museum and Library (NMML) és un memorial de la figura de l’arquitecte de l’Índia moderna, Jawaharlal Nehru.  El museu està ubicat a la Teen Murti House, que va ser la residència oficial del comandant en cap britànic de l’Índia, i quan aquest país va assolir la independència, va passar a ser la residència oficial del primer primer ministre de l’Índia, el mateix Jawaharlal Nehru. Aquest hi va viure 16 anys, fins la seva mort el 1964. Actualment és una prestigiosa institució que estudia la história, la soecietat i el pensament contemporani del país.
 
Ja a la tarda, el cap de l‘Exectiu visitarà l’ONG Streets of India, creada l’any 2009 per Pablo Castells, un advocat català, amb experiència en ajuda humanitària a l’Índia, des del 2004 , i mantindrà una trobada amb la delegació empresarial catalana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada