dijous, 13 de març del 2014

Kilian Jornet defensa el procés català en una entrevista a «El País»

Kilian Jornet, amb una estelada fa uns anys a Núria Foto: Xevi Mas 

“L'inquieta la tensió independentista a Catalunya?” Li pregunta el periodista Jesús Ruiz Mantilla en l'entrevista principal que li fa a a l'esportista Kilian Jornet publicada a “El País Semanal” -el suplement dominical de la capçalera de Madrid- d'aquesta setmana. Una pregunta que Jornet respon amb sana esportivitat justificant el procés sobiranista. “Bé, l'independentisme ha crescut perquè existeix un rebuig a la deriva dels darrers anys. Les polítiques al nostre país han entrat en una dinàmica que queda a part de la realitat del món. Per això molts no volen participar d'aquest projecte”, detalla Jornet.
 
Un raonament que no convenç al periodista que insisteix: “però això sempre ha ocorregut al nacionalisme basc i català. En realitat no busquen la independència. Senzillament, per contagi fronterer, s'estimen més semblar-se a França que a Espanya. “Clar! Normal!”, replica Jornet. 
 
El periodista hi torna. “El problema d'ara, no té a veure amb certa insolidaritat nacionalista? Sembla que Artur Mas, qui primer va aplicar les retallades, vist com ha anat tot, per no tenir un problema, ha aplicat una fugida endavant quan tot està cru.”, afegeix el periodista. Una reflexió que Jornet atura advertint que el “debat real no és l'independentisme. És quin tipus de societat global vols construir sigui a Espanya, Catalunya o Europa. És impossible pensar localment, s'ha de fer globalment. Tampoc s'ha de cometre l'error d'atacar les diferències”.
 
I afegeix: “Durant la Transició es van passar moltes coses per alt; entre tant trauma no era fàcil que tots d'un dia per l'altre tornéssim a ser amics. A mi no em sembla bé que es pugui, a aquestes alçades, exhibir símbols del franquisme o la Falange; a Alemanya està perseguit respecte el nazisme. El bé i el mal existeixen. La Transició fou pràctica però persisteixen traumes que no es poden passar per alt. Els països seriosos han saldat aquest passat. A mi no m'agrada sentir-me part d'això, em fa vergonya, i més vivint fora”.

http://www.naciodigital.cat/noticia/66018/kilian/jornet/defensa/proc/catala/entrevista/pais

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada