dilluns, 17 de març del 2014

President Mas: "Per fer polítiques socials en majúscules cal ser un estat en majúscules"

Ramon Tremosa destaca que el Govern espanyol “és líder en la vulneració de directives europees” i afirma que “ens amenacen amb l’expulsió els que han estat expulsats de tots els llocs de responsabilitat comunitària” 

Artur Mas, president de la Generalitat i president de Convergència, ha clausurat la Convenció Nacional de CDC, que aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona sota el títol “Compromesos amb les persones!” i ha destacat la seva oportunitat ja que arriba en un moment en què “les principals dificultats que hem patit durant anys, sembla que les comencem a deixar enrere”. Mas ha demanat reflexionar sobre les lliçons que en podem extreure “per no tornar a caure en els errors pretèrits”.  En aquest sentit, i arran del ple monogràfic celebrat aquesta setmana al Parlament, ha subratllat que “per fer polítiques socials en majúscules cal ser un estat en majúscules” i ha demanat “no barallar-se per les escorrialles”. “A Catalunya li cal molt més autogovern. Avui veiem més clar que mai que el dèficit d’autogovern és un dèficit per poder lluitar contra la situació que vivim”, ha afegit. 

El president Mas ha alertat que “la mirada curta dels partits en aquest moment és un perill pels grans projectes de país que hem d’endegar” i ha demanat als partits que “prenguin consciència i entenguin que no és el moment del joc curt”. “Si no ho fem, el pes de la història ens passarà pel davant”, ha reblat.

Mas ha fet algunes reflexions més. En primer lloc, ha assegurat que “hem de saber donar valor al que tenim”. “Ens pensàvem que tot allò que havíem construït era inamovible, intocable”, ha continuat, “i en el futur hem d’entendre que tot allò que vulguem aconseguir ha de ser una conquesta diària, a través de l’esforç del dia a dia”. En segon lloc, ha afirmat que “durant temps hi ha hagut una competició per veure qui creixia més i l’autèntica competició és qui creix millor”, un factor que ara tenim l’oportunitat de corregir.  La tercera lliçó, segons el president Mas, és que “l’equitat només la pot assegurar una societat conscienciada, mobilitzada, conscient dels seus drets i dels seus deures i uns poders públics amb força” i que “la bona política és garantia i esperança d’equitat”. I finalment, la darrera reflexió és que la crisi ha posat de manifest que “cal una Europa més forta”.

David va vèncer Goliat amb astúcia i determinació
En la seva intervenció, Mas també ha volgut respondre a aquells que asseguren que Catalunya estarà condemnada a vagar per l’espai pels segles dels segles, recordant que “aquest és un país ple d’oportunitats” i ha donat diversos exemples que ho demostren: “la instal·lació d’una gran marca internacional com Amazon a El Prat o que Ferrari s’instal·li al camp de Tarragona”. També la bona salut dels ports de Barcelona, convertit en el gran port de creueristes i Tarragona o l’aeroport de El Prat, que acollirà l’avió més gran del món. Mas ha utilitzat la cita bíblica de David contra el gegant Goliat per recordar que “David, amb astúcia, determinació i voluntat, va vèncer Goliat”.

Finalment, i sobre el referèndum que avui se celebra a Crimea, ha indicat que “el que passi avui a Crimea no serà assimilable al que pugui passar a Catalunya” perquè “allà hi ha coacció i no hi ha un esperit pacífic com a Catalunya”.

El "tresor" de l'Europa social

Ramon Tremosa, candidat de CDC a les eleccions europees que tindran lloc el proper 25 de maig, ha respost les amenaces d'expulsió de Catalunya de la UE: "Ens amenacen amb expulsió els que han estat expulsats de llocs de responsabilitat comunitària". Tremosa ha rebatut el discurs de la por del Govern Rajoy, repassant els incompliments de l'estat espanyol a la UE, tot assegurant que en aquest àmbit "són líders, vulnerant les directives europees".L'eurodiputat ha assegurat que Europa és un espai de "llibertat i democràcia" i ha recordat que el referèndum d'Escòcia tenia el vist-i-plau del 52% del Parlament escocès. "Ni Cameron, ni cap partit unionista britànic, ni cap partit europeu l'han qüestionat. En canvi, a Catalunya amb més de dues terceres parts del Parlament a favor, resulta que se'ns nega el dret a ser consultats". 

Tremosa ha assegurat que des d’Europa "ens veuen com el país més nòrdic de la mediterrània" i ha posat en valor diferents aspectes que garanteixen aquesta percepció: "Catalunya és un país amb lideratge, amb voluntat d'internacionalització". Segons Tremosa, Europa ofereix "un gran tresor: hem creat riquesa però també som capaç de repartir-la de manera molt important". I en aquest  sentit, ha explicat que "Europa representa un 15% de la població mundial, genera el 25% del PIB i el 50% de les polítiques socials de tot el món" i ha apuntat que aquest "és un element que hem de portar amb orgull al nostre carnet d'identitat europeu". 


Cleries: “Omplim de contingut la consulta”
Josep Lluís Cleries, president de la Convenció Nacional, ha explicat els eixos del document que avui ha estat aprovat (DOCUMENT ADJUNT), i que ha estat llegit durant la jornada, i ha remarcat que d’aquesta manera “omplim de contingut la consulta: volem un estat perquè estem compromesos amb les persones i volem els instruments per servir-les millor”. Cleries ha subratllat que “el millor instrument és l’estat propi” i que “avui, CDC i el conjunt del país, tenim una oportunitat històrica, un somni que es pot fer assolible i és important que no abandonem la tasca ni l’esperança”. “Sí, dret a decidir perquè volem un futur amb dignitat pels 7’5 milions de persones d’aquest país”, ha continuat, “perquè estar compromès amb la gent és estar al servei de la nació”.

En la mateixa línia s’ha expressat Xavier Trias, alcalde de Barcelona, qui ha assenyalat que “tenim un compromís amb el progrés social i amb el progrés nacional perquè és impossible deslligar una cosa de l’altra”. Trias ha recordat que, des de diferents responsabilitats, ha pogut veure la transformació d’aquest país i que “defensarem l’estat del benestar que hem liderat i construït perquè és la nostra obligació i la nostra vocació”. L’alcalde de Barcelona ha exposat que“tenim una ciutat d’èxit i l’hem d’aprofitar per generar activitat econòmica, posant la marca Barcelona al servei del país i això ens farà créixer econòmicament i socialment, perquè ningú es quedi enrere”. I ha reblat amb un altre compromís: “la capital de Catalunya està al servei del Parlament i del Govern perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada