dilluns, 17 de març del 2014

La lluita contra la pobresa és una prioritat del Govern de Catalunya

El Govern dota amb 850 milions d'euros el pacte per a la lluita contra la pobresa el 2014

La lluita contra la pobresa és una prioritat del Govern de Catalunya
El pacte per a la lluita contra la pobresa compta amb un pressupost de 850 milions d’eurosi preveu 148 actuacions fins el 2016 emmarcades en cinc grans eixos: la pobresa i inclusió social en la infància i l’adolescència (218 milions d’euros); la cobertura de les necessitats bàsiques (448 milions d’euros), l’ocupació (98,4 milions d’euros), l’habitatge (60,9 milions d’euros) i l’àmbit relacional i comunitari (26,8 milions d’euros).
 
A més d’aquests cinc eixos, el pacte té un eix específic de lluita contra la pobresa infantil, que es considera prioritari. Per incidir especialment en la lluita contra la pobresa infantil, juvenil i de cobertura de les necessitats bàsiques d’alimentació, el Govern ha ampliat les places de centres oberts i serveis d’atenció diürna durant les vacances escolars en aquells territoris on es detecti que cal garantir les necessitats bàsiques d’alimentació. El Govern també està promovent mesures que facilitin l’accés a les activitats de lleure per a infants i adolescents de famílies en situació de risc i d’exclusió social, especialment durant el període de vacances d’estiu. A més, els beneficis de la Grossa es destinaran a incrementar i a enfortir els serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situacions de risc i les seves famílies. També es reforçaran programes com “L’estiu és teu”, “Jugar i llegir a l’estiu” o “Créixer en família”, tots ells amb accions especialment adreçades a garantir l’alimentació i el lleure dels infants.
 
Tots els departaments destinen part del seu pressupost a la lluita contra la pobresa. Des del Departament de Benestar Social i Família es destinen 92 milions d’euros d’ajuts directes a les persones i se subvencionen a 2.800 entitats que treballen contra l’exclusió social. En aquest sentit, el Departament d’Ensenyament garanteix que tot l’alumnat que es troba sota el llindar de la pobresa disposi de beca menjador i s’han concedit 3.000 beques menjador al 100%. Segons la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, “el model heretat deixava sense beca a 7.348 nens i nenes i donava ajuts a 8.210 alumnes que podien superar els mínims”. Entre altres iniciatives, aquest departament també ha incrementat el nombre de places dels programes de qualificació professional inicial de 5.000 a 7.000 i s’han garantit bonificacions directes a aquells que no poden pagar les taxes de la FP superior.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació destina el 57% dels recursos a polítiques actives d'ocupació, a centres especials de treball i a empreses d'inserció. En polítiques actives d'ocupació, el Servei d'Ocupació de Catalunya ampliarà els programes de formació i treball i de lluita contra l'exclusió social prioritzant el col·lectiu d'atur de llarga durada, especialment de les persones de 45 anys o més i de les que han exhaurit les prestacions per desocupació.
 
El 2014 la Renda Mínima d’Inserció (RMI) és de 173 milions d’euros, 43 milions d’euros més que l’any anterior, fet que suposarà un increment important de les persones beneficiàries. L’executiu dedicarà 10 milions d’euros a programes de formació i treball- el doble que l’exercici anterior- per ocupar a persones beneficiàries de la RMI. Actualment, hi ha 600 persones que es beneficiïn d’aquests programes. L’objectiu d’aquesta modificació de la RMI és que les persones beneficiàries assoleixin la plena autonomia personal, familiar, econòmica i social.
 
El Departament de Justícia destina 137 milions d’euros –que representen un 17% del pressupost- a la lluita contra la pobresa. Concretament en els àmbits de l’accés a la justícia, als col·lectius vulnerables (famílies afectades per desnonaments) i a la inclusió de persones excloses.  Al servei d’assistència jurídica gratuïta, s’hi destinen més de 60 milions d’euros per a la retribució d’advocats i procuradors així com pels serveis d’orientació jurídica. L’any 2013 es van acceptar més de 140.000 expedients d’assistència jurídica gratuïta. En relació amb els menors i joves privats de llibertat, Justícia destina prop de 23 milions d’euros als centres educatius i al medi obert, on s’atenen més de 3.000 menors i joves. En el cas de les mesures penals alternatives, pensades per penalitzar faltes o delictes menys greus en adults sense privar-los de llibertat, el servei dóna resposta a un col·lectiu de prop de 13.500 persones.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat destina 58,5 milions d’euros –un 13% més que el 2013- per ajuts socials d’habitatge. L’any 2013 es va donar suport en matèria d’habitatge a unes 45.000 famílies catalanes, evitant 2.865 desnonaments a través d’ajuts a més de 24.000 llars, reforçant programes preventius com el d’ajuts al pagament del lloguer, i engegant nous programes socials. El 2014, el Govern ha posat en funcionament la nova prestació per a aturats de llarga durada que beneficiarà unes 4.000 famílies que tinguin algun dels membres a l’atur des de fa més d’un any i que no puguin fer front al pagament del lloguer o de la hipoteca. Aquest ajut mensual serà de fins a 200 euros. El Govern també ha implantat tarifes socials per garantir l’accés al transport públic a tots els ciutadans. El compromís amb les persones més necessitades és evident si es té en compte que l’aportació als títols integrats de caire social ha augmentat més d’un 1.000% des del 2008, any en que s’hi van destinar menys de 800.000 euros.
 
Des del Departament de Salut, el Govern ha posat en marxa l’Observatori sobre els efectes de la crisi econòmica en la salut de la població per seguir els principals indicadors de salut (estils de vida, consum de serveis sanitaris, incidència de determinades malalties) i poder definir actuacions per abordar les necessitats detectades. Altres actuacions endegades en l’àmbit de la salut són el Pla Interdepartamental de Salut Pública que posa èmfasi en la lluita contra les desigualtats socials en salut, les prestacions dels programes sanitaris d’interès per a la salut pública com són  l'atenció a les drogodependències; la prevenció i l’atenció a la sida/infecció per VIH; la prevenció i el control de les infeccions de transmissió sexual; les vacunacions; entre altres.
 
Fitxers adjunts
Document
Infografia sobre la lluita contra la pobresa en PDFPDF 151KB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada