dijous, 27 de març del 2014

President Mas: "El procés de Catalunya continua, a cada escull que ens posin pel camí hi trobarem la solució"

  • El cap de l’Executiu ha qualificat com “absolutament innecessària” la sentència del TC sobre la declaració de sobirania
  • Durant la sessió de control al Parlament, Artur Mas ha dit que al “repte democràtic” que està plantejant Catalunya “s’ha de contestar des de la via política”
El president Mas, en un moment de la sessió de controlEl president Mas, en un moment de la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui al Parlament de Catalunya, durant la sessió de control, que “el procés polític de Catalunya  continua” i ha afirmat que “a cada escull que trobem en aquest camí hi trobarem la solució per esquivar-lo i sobrepassar-lo, i per actuar democràticament, pacíficament i d’acord amb els marcs de legalitat vigents, que són molts i molt amplis”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit amb aquestes paraules a la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013. Artur Mas ha qualificat la sentència, que es va fer pública ahir, com a “absolutament innecessària”, però ha assenyalat que “poc o molt, estava prevista i es donava per bastant descomptada”.
 
Artur Mas ha lamentat que “el més greu d’aquesta sentència no és el que diu sinó el fet que s’hagi produït”i s’ha preguntat “què fa un Tribunal Constitucional anul·lant amb una resolució una declaració política d’un Parlament?”. El president ha subratllat el fet que per primer cop el TC s’hagi pronunciat sobre una declaració política i ha qüestionat si amb aquesta resolució “fa d’àrbitre del conjunt del poble, en aquest cas de tot l’Estat”. “Alguns tenim la sensació que no és exactament així”, ha reblat.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha insistit que “Catalunya està plantejant un repte democràtic en majúscules i davant d’un repte democràtic i polític en majúscules s’ha de contestar des de la via de la política”, no des de sentències. “No s’ha de contestar aquest procés amb les vísceres, se li ha de posar cervell i intel·ligència política”, ha afegit i ha fet notar que “a tot arreu quan es planteja un repte polític de grans dimensions es respon des de la política, no des d’un marc legal estricte, tancat, o mal interpretat”. El president de la Generalitat ha reiterat la seva aposta pel diàleg i la negociació, però ha dit que “quan piquem a la porta del diàleg no hi ha ningú que l’obri”.
 
El cap del Govern ha subratllat que “seguim caminant” en aquest procés i ha fixat com a pròxim pas el debat que es farà al Congrés el pròxim 8 d’abril, per tractar la petició del Parlament de Catalunya de la transferència de la competència per poder celebrar un referèndum. En resposta al grup del PSC, el president ha advertit que“estarem molt atents aquell dia a veure què vota cada diputat”.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha esmentat la frase de la sentència del TC que assenyala que hi cap una interpretació constitucional a les referències al dret a decidir dels ciutadans de Catalunya. I, en resposta al grup del PP, ha dit que el 8 d’abril serà “la primera oportunitat de posar a prova si l’Estat té voluntat d’actuar en aquest sentit”.
 
A preguntes d’aquest mateix grup parlamentari, el president també s’ha referit a la decisió majoritària del Parlament català de recusar el president i dos altres membres del TC i ha recordat l’article d’un d’ells, publicat el 2006, on es comparava el nacionalisme català amb el nazisme. “Aquest Parlament té tot el dret a recusar aquests membres del TC”, ha reblat.
 
 
Condol pels nens morts a un incendi al Vendrell
 
Durant el ple, tant el president com bona part dels diputats que han intervingut han expressat el seu condol per la mort de quatre nens en un incendi aquesta nit al Vendrell. Artur Mas ha assenyalat que “compartim tots el condol a la família” i ha afegit que el Govern està en contacte amb l’Ajuntament i l’alcalde d’aquest municipi i proporcionarà tota la informació al Parlament.
 
 
Pacte per la pobresa
 
 En un altre moment de la sessió de control, i en resposta al grup d’ERC, el cap de l’Executiu ha parlat sobre el ple monogràfic sobre la lluita contra la pobresa, que es va fer fa quinze dies, i ha apostat per un pacte per la pobresa, de la mateixa manera que ja es va fer un pacte per la infància. El president, que s’ha mostrat convençut del suport d’ERC a aquest pacte, ha demanat als diputats “altura de mires, per no deixar de banda un pacte que és absolutament necessari”.
 
Artur Mas també ha fet notar que l’Estat destinarà entre 2 i 3 mil milions d’euros per rescatar el tema de les autopistes, que van finançar bancs i determinades constructores, i ha afegit, però, que “per pagar els deutes d’infraestructures amb Catalunya, que són equivalents, no hi ha ni un euro i això sí que permetria lluitar eficaçment contra la pobresa”.
 
A l’inici del ple, els diputats han guardat un minut de silenci en memòria de l’expresident del Govern espanyol Adolfo Suárez.
Fotografies
Sessió de control
Sessió de controlJPG 539KB
Minut de silenci
Minut de silenciJPG 527KB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada