dilluns, 24 de febrer del 2014

El president Mas destaca en inaugurar les obres de l'Hospital de Sant Pau que "som el millor aliat per construir l'Europa del futur"

  • El president de la Generalitat, la vicepresidenta de la CE, Viviane Reding; la ministra Pastor, l’alcalde de Barcelona, l’arquebisbe de Barcelona i el conseller Vila assisteixen a la inauguració de les obres de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
  • El cap de l’Executiu subratlla el paper de la societat civil en la construcció del país i  els grans edificis a Catalunya
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí davant la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que “Catalunya és el millor aliat per construir l’Europa del futur”.
 
En el decurs de l’acte inaugural de les obres de rehabilitació de recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el cap de l’Executiu ha subratllat que “Catalunya sempre ha tingut una mentalitat europea i l’ha defensada”. “Hi hem estat implicats i hem estat lligats de forma estreta a Europa”, ha assegurat. I en aquest sentit, ha remarcat que la societat catalana, “viva i dinàmica” i que s’ha implicat amb totes les grans qüestions,“vol i necessita continuar implicant-se en la construcció europea”.
 
En presència també de la ministra de Foment, Ana Pastor;  el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; l’arquebisbe de Barcelona,  Lluís Martínez Sistach, i el secretari de Govern i administrador de torn de la Molt Il·lustre Administració (MIA) de l’Hospital, Jordi Baiget, el president de la Generalitat ha posat en relleu el paper de la societat civil en la construcció del país i ha recordat que grans edificis com el Liceu o la Pedrera “els ha fet la iniciativa privada, la societat civil”, a diferència de moltes altres capitals i ciutats, on els gran edificis han estat obres dels estats o l’estat, tot i que ha reconegut que “el relleu” és ara de les administracions, “perquè ara les coses han canviat molt”.
 
Pel president, l’Hospital de Sant Pau i la seva evolució és bastant semblant al que significa el nostre país pel que fa a la justícia social, al talent i a la creativitat, a la vocació de projectar-se internacionalment i a la contribució singular a la humanitat.  En aquesta línia, ha subratllat que “la sanitat catalana avui tensionada des de molts punts de vista” , sigui un referent no només a nivell estatal, sinó a nivell europeu i fins i tot mundial, per la qualitat dels seus professionals i pel model que s’ha arribat a desenvolupar.
 
En la mateixa intervenció, el cap de l’Executiu també s’ha congratulat que el projecte que s’ha dut a terme a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau hagi tingut continuïtat, “tot i el canvi de colors” a les diferents administracions. I ha subratllat que aquesta restauració “és una obra d’artesania”.
 
El president, que ha iniciat els seu parlament recordant que l’Hospital va néixer el 1401, quan la Generalitat ja existia, ha aprofitat també la seva intervenció per agrair públicament a Reding el seu compromís amb el català i li ha recordat que “som un país amb arrels i viu”.
 
El Recinte Modernista de Sant Pau és propietat de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Va ser projectat per l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner i va ser construït entre el 1905 i el 1930.
 
Aquest conjunt modernista, el més important d’Europa, és un referent destacat del patrimoni i la cultura de Barcelona i Catalunya. El seu valor arquitectònic i patrimonial va més enllà de la seva localització urbana, i adquireix una dimensió europea i internacional. El 1978 va ser declarat Monument Històric Artístic, i el 1997 Patrimoni Mundial per la UNESCO, per la seva singularitat constructiva i bellesa artística.
 
La rehabilitació arquitectònica del Recinte Modernista de Sant Pau ha tingut una durada superior als quatre anys i s’ha realitzat al mateix temps que els pavellons s’han dotat de nous usos. El recinte esdevé un nou centre de coneixement i recerca on, de moment, s’han incorporat set organismes capdavanters en els àmbits de la salut, la sostenibilitat i l’educació. És també un espai de divulgació cultural, a través d’un programa de visites, i un nou centre de trobada per a la celebració de jornades, reunions i activitats.
 
El projecte de remodelació ha comptat amb el cofinançament de la Generalitat i de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2007-2013. Concretament, els recursos provinents de la Comissió Europea per a la rehabilitació de l’edifici de l’Administració i dels tres pavellons que s’han inaugurat avui, on s’hi ubiquen centres de recerca i institucions internacionals, sumen 17,27 milions d’euros d’ajuda comunitària i representen 34,55 milions d’inversió.
 
A més també han cofinançat el projecte de remodelació el Govern espanyol, l’Ajuntament de Barcelona i  la Diputació de Barcelona amb una inversió total de 72 milions d’euros.
 
 http://www.president.cat/pres_gov/president/ca/actualitat/noticies/notapremsa-249572.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada