dijous, 27 de febrer del 2014

Falcó: "Som hereus d'una mala gestió i gestors d'un context en el que l'Estat ens imposa unes polítiques que no compartim"

Defensa el compte general de 2011 perquè aconsegueix “reduir el dèficit, contenir la despesa i fer front a l’endeutament” i afirma que “no compartim l’actuació de l’Estat ni que determinats grups de l’oposició hagin amagat aquesta realitat a la gent”

Ferran Falcó, diputat de CiU al Parlament de Catalunya, ha defensat el compte general de la Generalitat de 2011, en el qual s’observa “un esforç de contenció”, però “no una obediència cega als qui no ens han pagat els deutes, als qui no han volgut negociar un millor finançament i als qui han centrifugat el seu dèficit a les espatlles dels nostres conciutadans”. I és que estem davant del primer pressupost en el que hi ha un exercici “d’austeritat” i s’aconsegueix “reduir el dèficit, contenir la despesa i fer front a l’endeutament”, malgrat les condicions adverses. “Som hereus d’una mala gestió i gestors d’un context on se’ns imposen unes polítiques que no compartim”, ha conclòs.
Falcó ha subratllat que des de CiU “defensem l’austeritat com a valor també en temps de bonança però no defensem l’austericidi” i aquest compte general n’és una bona prova. En aquest sentit, ha remarcat que “tot per no gastar, no val” i que “no gastar a qualsevol preu, té conseqüències en la cohesió social, en l’autoestima col·lectiva, en el propi refredament de l’economia que necessita moviment per moure’s”. “Tot per estalviar amb seny i sentit, sí”, ha continuat Falcó, per qui “l’austeritat és un valor permanent, que val també en temps de bonança”.
I és que cal tenir en compte que l’exercici 2011 va constatar que entre 2003 i 2010 es va actuar com si encara no hi hagués indicadors que alertaven d’un canvi de cicle econòmic. Per això, aquest pressupost liquidat, que “no és el que cap govern desitjaria”, és el producte de l’herència rebuda i del context, de “doblar el dèficit i l’endeutament, de tenir els mercats financers tancats, del dèficit fiscal crònic, i dels incompliments de l’Estat en matèria de finançament”. És el compte general d’un govern que ha fet “una feina ingrata, dura i difícil: contenir la despesa, reduir el dèficit, i fer front a l’endeutament”.
Centrifugació del dèficit
El diputat de CiU ha assenyalat que el compte general de 2011 ha estat el primer pressupost no expansiu des de la recuperació de l’autogovern i el primer que ha significat “gestionar des de l’escassetat de recursos i la multitud d’obligacions i amb un Estat que va imposar un dèficit impossible: Un 0’7% que són 4000M€”. 
“Impossible de complir i, sobretot, injust” ha indicat Falcó. Sobretot si tenim en compte que “de cada 100 euros que deu Espanya en el seu conjunt, 76€ els deu l’Estat i 18 les CCAA” o que del conjunt del dèficit, “l’Estat de cada 100€ en genera 60, pels 35 de les CCAA”. El diputat nacionalista ha advertit que “l’Estat centrifuga el seu dèficit i imposa als altres el que no s’imposa a sí mateix, debilitant l’Estat autonòmic i aconseguint via lliure per a bastir un discurs recentralitzador”.
Incompliments de l’Estat
També ha criticat que l’Estat no pagui els seus deutes, que l’informe de la Sindicatura xifra en 800M€, corresponents a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut i a la liquidació de les societats concessionàries d’autopistes de peatge. “No compartim que no ens pagui el que ens deu”; “No compartim que s’hagi reduït un 98% l’aportació estatal per a finançar escoles bressol”; “No compartim que s’hagi reduït un 68% els diners destinats a innovació universitària i campus d’excel·lència”. “No compartim que s’hagi reduït un 30% l’aportació a polítiques d’habitatge”; “No compartim que un 98% els diners destinats a l’increment de l’èxit escolar i la formació del professorat, o que només es cobreixi un 20% del cost de la llei de la dependència, quan per llei tocaria cobrir-ne la meitat.
Però sobretot, ha reblat Falcó, “no compartim que determinats grups de l’oposició hagin amagat aquesta realitat a la gent”.
http://www.convergencia.cat/fitxa_noticies.php?news_ID=31414

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada