dijous, 6 de febrer del 2014

Homs: "El debat sobre el procés a Catalunya discorre en un marc estrictament democràtic i sense violència"

  • El conseller ha explicat que des del Tractat de Lisboa “són subjectes de dret no només els Estats en relació a la Unió Europea, sinó els ciutadans” i, per tant, “és impossible” que els ciutadans catalans siguin expulsats

  • Sobre la consulta, també ha dit que el govern espanyol esgrimeix raons legals perquè “és la forma de no entrar en el fons”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que tot i haver“molta tensió verbal i discussió acalorada”, el debat sobre el procés a Catalunya “discorre en un marc clarament democràtic, pacífic i sense violència”. Homs ha fet aquestes declaracions al programa “La Mañana” de la cadena COPE des de Madrid. Aquesta entrevista, a càrrec d’Ernesto Sáenz de Buruaga, s’emmarca en la voluntat del Govern d’explicar a l’Estat “com intentem fer les coses” respecte el procés a Catalunya. Homs ha argumentat que hi ha un“sentiment d'identitat que històricament ha buscat el seu encaix” i la“convicció de la immensa majoria del catalanisme que una Espanya democràtica i en el marc de la Unió Europea facilitaria el reconeixement de les pròpies senyes i reivindicacions de Catalunya”. El portaveu, però, ha conclòs que la “paradoxa” ha estat que al cap de 35 anys de democràcia“consolidada” de formar part d'Europa, “el sentiment que hi ha és que tot aquest encaix no és possible”. 

El portaveu ha qualificat aquest debat de “viu” i ha puntualitzat que no és ni “banal ni conjuntural”, tampoc no és “nou” ja que “portem amb ell a sobre molts anys, més d’un segle”. També ha considerat que totes les posicions són“legítimes” i que encara que es discrepi, el debat ha de ser “possible en un context democràtic”.

Homs ha fet èmfasi en la legalitat de la consulta i, en aquest sentit, ha assegurat que si no es pot celebrar serà “per motius polítics, però no per motius legals”. Tot i això, el govern espanyol ha esgrimit raons legals perquè, segons el portaveu,  “és la forma de no entrar en el fons”“No donar visibilitat als problemes per no haver-los de gestionar, és una mala solució perquè al llarg del temps te’ls acaben trobant”, ha assegurat Homs en referència a l’executiu central. 

El conseller ha subratllat que la voluntat és fer una consulta perquè el poble de Catalunya expressi “què pensa sobre el seu futur”, un fet que no “genera una situació jurídica nova”. A partir d’aquí i en funció del resultat, s’haurà de“negociar” amb l’Estat. “La posició de l’Estat la fixarà el conjunt de la sobirania que representa l’Estat espanyol”, ha reblat Homs.

Homs ha negat una eventual sortida de la Unió Europea en cas que Catalunya fos independent i ha explicat que des del Tractat de Lisboa “són subjectes de dret no només els Estats en relació a la Unió Europea, sinó els ciutadans”. Per tant, ha considerat que “és una situació impossible” que els 7,5 milions de “ciutadans europeus que hi ha a Catalunya” siguin expulsats perquè és un escenari “no previst en els tractats”. Ha recordat que la posició oficial per part de la UE és que“mentre no es plantegi per part d'un estat membre què es fa en una circumstància com aquesta en cas que es produeixi, no s'emetrà opinió”. 
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada