dimecres, 26 de febrer del 2014

President Mas: "Està disposat l'Estat a escoltar el poble català a on s'escolta, que és a les urnes?"

  • El cap de l’Executiu ha revelat durant la sessió de control que abans de convocar les pròximes eleccions al Parlament parlarà amb els partits favorables al dret a decidir
 
  • El president ha destacat les dades de creació d’ocupació l’any 2013 a Catalunya i ha dit que mentre el Govern central “presumeix i fa discursos triomfalistes, nosaltres seguim fent la feina”
El president, en un moment de la sessió de controlEl president, en un moment de la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit avui en defensar la via del diàleg en el procés democràtic pel dret a decidir que viu Catalunya. Durant la sessió de control, al Parlament, i en resposta al grup popular, el cap de l’Executiu ha assegurat que “estic disposat a escoltar, perquè ho he fet sempre”, però ha demanat que de la mateixa manera que les institucions catalanes“hem d’escoltar les de l’Estat, i estic absolutament disposat a fer-ho, potser que les institucions estatals i el president del Govern espanyol escoltin el poble de Catalunya, o és que només hem d’escoltar nosaltres i ells no han d’escoltar res?”.
 
Artur Mas ha recordat les amplies majories socials que aplega aquest procés a Catalunya i s’ha preguntat si “les institucions de l’Estat no tenen interès a escoltar el poble català, tant que diuen que l’aprecien i l’estimen? I no el volen ni escoltar a on s’escolta un poble que és a les urnes?”.
 
El president ha reiterat el seu compromís de consultar el poble de Catalunya el pròxim 9 de novembre, per una via “legal i democràtica”. En aquest sentit, i en resposta a una pregunta del grup de Ciutadans sobre un possible avançament electoral, el cap de l’Executiu ha subratllat que “la facultat de convocar eleccions només correspon al president de la Generalitat d’acord amb les lleis”, però ha revelat que en aquesta legislatura,“mentre es mantingui l’acord ampli que tenim al Parlament per fer la consulta, abans de decidir la convocatòria d’eleccions, parlaré amb tots els partits que hi estan donant suport”. Artur Mas ha dit que ho farà d’aquesta manera perquè “el consens ha de tenir valor en tot i per tot”.
 
Recuperació econòmica
En diferents moments de la sessió de control, el cap del Govern ha fet referència als símptomes de recuperació econòmica que s’estan detectant a Catalunya. Ha explicat que l’any 2013, mentre que a Catalunya la creació d’ocupació va ser positiva, de 53.000 persones, en el conjunt de l’Estat va ser negativa, de -252.000. També ha assenyalat que la disminució de l’atur al conjunt de l’Estat va ser de 4.400 persones, mentre que a Catalunya va ser de 64.700.
 
Després de recordar aquestes dades i en referència al discurs del president del Govern espanyol en el debat de política general que es fa al Congrés dels Diputats, el president Mas ha fet aquest retret al PP: “vostès vagin presumint i fent discursos triomfalistes i nosaltres seguirem fent la feina”.  
 
Durant la sessió de control, el president també ha fet referència al Mobile World Congress i ha remarcat la importància que té per a Barcelona i Catalunya no només acollir aquest esdeveniment, sinó ser també la capital mundial del Mòbil fins l’any 2018. Artur Mas ha explicat que fa un any i mig  el Govern català “va fer de tractor d’aquest sector en tot el diàleg competitiu per renovar tot el seu sistema tecnològic d’informació i de comunicació, una acció que es va posar com a model a Europa”.
 
Una hisenda pròpia moderna i amb totes les competències
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas s’ha referit a la creació de la futura hisenda pròpia catalana, que és, ha dit, “la gran assignatura pendent” de Catalunya. Així, ha assegurat que en aquests darrers 30 anys s’ha desplegat molt tot el tema competencial i de despesa, però molt poc el que és la responsabilitat del l’ingrés, que és, ha dit, “bàsic per poder garantir les polítiques públiques i molt particularment les que estan vinculades directament a l’estat del benestar”. Per això, el president s’ha mostrat convençut que, amb la presentació la setmana passada de Tributs de Catalunya, “s’ha creat l’embrió” per resoldre aquesta situació. 
 
En aquesta mateixa línia, Mas ha explicat que l’objectiu és tenir una “hisenda pròpia i plena, amb totes les competències” però també “moderna”; per això, ha instat a fixar-se en països exemplars pel que fa al funcionament de les hisendes, com poden ser Austràlia, Nova Zelanda o els del Nord d’Europa, on, ha explicat, els graus de compliment fiscal són molt elevats per part de la societat i els instruments de repressió i vigilància molt moderats.  “Això vol dir una gran complicitat entre la societat i les institucions per entendre que a través del compliment de les obligacions fiscals el que estem fent és garantir el benestar de tothom i la igualtat d’oportunitats” ha afirmat, i ha afegit “això és el que hem de construir a Catalunya”.
Fotografies
Sessió de control
Sessió de controlJPG 1,973MB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada