dimarts, 18 de febrer del 2014

Tremosa demana a la Comissió Europea que elabori un reglament europeu d'hipoteques que reguli la dació en pagament

L’eurodiputat de CiU proposa que sigui Europa qui reguli els desnonaments després del rebuig del Congrés espanyol a la proposta del Parlament de Catalunya

Ramon Tremosa ha presentat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea demanant que aquesta elabori un reglament sobre les hipoteques, document que seria d’obligat compliment per tots els estats membres de la Unió Europea.

El juliol de 2012 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Proposició de llei  de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar i de protecció davant de procediments d'execució hipotecària de l'habitatge habitual, per tal de regular la dació en pagament i garantir una segona oportunitat a les famílies afectades, però la proposta va ser rebutjada pel Congrés espanyol el passat 12 de febrer.

Tot i que el Parlament Europeu va aprovar una directiva d’hipoteques el passat mes de desembre, l’eurodiputat de CiU creu que aquesta mesura no serà suficient ja que els estats membres no estan obligats a introduir  mesures que regulin la dació en pagament, i  per tant no estan obligats a seguir les recomanacions de bones pràctiques aprovades.

Fins i tot el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional s’han pronunciat sobre el cas espanyol, demanant al Govern central que prengui més mesures per tal de fer front als desnonaments. En un altre país rescatat, Grècia, ha existit, des de l'inici de la crisi, una moratòria per evitar els desnonaments amb l'objectiu de reduir el patiment social.

És per això que Tremosa demana un reglament europeu sobre hipoteques. El  document seria d’obligat compliment per part de l’Estat espanyol i de la resta de països europeus que encara no han legislat sobre aquesta qüestió. L’objectiu és resoldre el sobreendeutament familiar vinculat a l’adquisició de l’habitatge habitual amb una legislació que pot incloure la dació en pagament i que hauria de prioritzar la permanència de les persones a l’habitatge dels ciutadans més vulnerables.

A l’Estat espanyol no existeix cap regulació sobre el procediment de garantir una segona oportunitat, el que suposa una anomalia en l’entorn europeu, ja que dins la Unió Europea només Hongria, Malta, Xipre i l’Estat espanyol no han legislat. També cal tenir en compte que el codi de bones pràctiques no ha resolt el problema perquè els requisits són molt estrictes i impedeixen que es resolguin els problemes de les persones que estan a punt de perdre el seu habitatge. En aquest sentit, a Catalunya només el 5,5% de les persones que acudeixen a la Secretaria d’Habitatge s’han pogut acollir als criteris establerts en aquest codi. Cal recordar que el deute a les llars espanyoles ascendeix ja a 800.000 milions d’euros, 600.000 vinculats al deute per l’habitatge.

Adjuntem el text de la pregunta parlamentària:
Propuesta de nuevo Reglamento sobre Hipotecas
El problema de los desahucios, debido a las elevadas cifras de paro y los numerosos impagos de las hipotecas, supone un grave problema para miles de familias en el Estado español. El pasado 11 de junio de 2013 el Parlamento Europeo aprobó un informe en el que se pedía a los Estado Miembros que diesen alternativas al desahucio e incluyesen la posibilidad de la dación en pago para las familias en situación de quiebra, es decir, que impidiesen que las familias desahuciadas siguieran teniendo que devolver sus créditos hipotecarios y por lo tanto, garantizaran que tuvieran una nueva oportunidad (1). El Parlamento de Cataluña aprobó por unanimidad una propuesta para legislar la dación en pago, pero el pasado 12 de febrero de 2014 la propuesta fue desestimada en el Congreso de los Diputados. La diputada Meritxell Roigé afirmó que la situación en el Estado español es “una anomalía europea” ya que juntamente con Hungría, Malta y Chipre son los únicos que no han legislado sobre este tema (2). La diputada Lourdes Ciuró recordó que hasta el FMI y el BCE han destacado que el Estado español “se ha quedado a medio camino” en referencia en las medidas contra los desahucios y en dar una segunda oportunidad a las familias afectadas (3).
Actualmente, cuando un banco expropia una vivienda por impago de la hipoteca, el ciudadano se queda sin la vivienda y sigue teniendo la deuda pendiente ¿No cree la Comisión que es una situación injusta y que se debe garantizar “una segunda oportunidad” a los ciudadanos?
El pasado mes de diciembre el Parlamento Europeo aprobó la Directiva de Hipotecas, que son recomendaciones a los Estados Miembros (4). Para que todos los ciudadanos europeos estén protegidos por un marco legal más justo sobre este tema, propongo a la Comisión que elabore un Reglamento de Hipotecas para que sea de obligado cumplimiento por todos los Estados Miembros. ¿Está de acuerdo la Comisión con esta propuesta?
 http://www.convergencia.cat/fitxa_noticies.php?news_ID=31369

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada