dijous, 17 de juliol del 2014

Benestar Social i Família dotarà el món local amb més de 180 milions d'euros per finançar serveis socials, lluita contra la pobresa i foment de la cohesió social i la igualtat

  • La consellera Munté, el president de l'ACM i el president de la FMC han signat l'actualització de l'Acord marc de col·laboració entre Generalitat i ens locals
El Departament de Benestar Social i Família dotarà enguany el món local amb més de 180 milions d’euros per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluitar contra la pobresa i impulsar programes de reforç de la cohesió social i de promoció de la igualtat. Així ho ha anunciat la consellera Neus Munté durant la signatura de l’actualització de l’Acord marc de col·laboració entre Generalitat i ens locals. Per part de les entitats municipalistes han signat el document el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
 
El text adapta al context actual alguns dels criteris i objectius establerts en l’Acord marc 2012-2015 que permet planificar coordinadament la prestació delsserveis socials bàsics i els serveis especialitzats així com altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, persones amb discapacitat, infants i adolescents, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida o persones immigrades, entre d’altres.
Amb l’aportació de més de 180 milions d’euros a l’administració local, el Departament de Benestar Social i Família consolida els serveis que ja es finançaven l’any anterior i incrementa les dotacions dels centres oberts per a infants i adolescents i el servei d’ajuda a domicili. A aquests 180 milions cal sumar-hi 7 milions més que el Departament farà efectius pels serveis d’atenció precoç i centres ocupacionals per a persones amb discapacitat que els anys anteriors s’havien finançat dins el contracte programa i aquest exercici s’ha traspassat al sistema habitual de concertació de serveis per criteris d’equitat de la xarxa pública.  
 
Els aspectes més destacats del contracte programa 2014 són aquests:
 
  • Manteniment de les mesures de lluita contra la pobresa
 
  • Es manté el pressupost destinats a ajudes d’urgència social (5 milions d’euros).
 
  • S’inclou el finançament dels centres oberts dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants. Fins aquest any el Departament contribuïa al seu finançament mitjançant convocatòries anuals de subvenció sotmeses a concurrència pública i a les disponibilitats pressupostàries anuals.
 
  • S’incorporen al contracte programa els serveis i programes dels consells comarcals en matèria de joventut (l'única àrea que quedava per incorporar al contracte programa en compliment de l'objectiu acordat amb les entitats municipalistes de consolidar-lo com a eina única de relació interadministrativa). Els serveis/programes incorporats són:
 
  • Competències delegades en matèria de polítiques de joventut
  • Servei de suport a les Oficines Joves
  • Servei de Tècnics Compartits per al desenvolupament del projecte Territori que dóna suport directe als plans locals de joventut
  • Activitats de desenvolupament dels projectes per a joves dels plans comarcals de joventut.
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat que el contracte programa “garanteix i reforça la resposta conjunta de la Generalitat i del món local davant les situacions provocades per l’actual crisi econòmica, que afecta a moltes persones sense recursos suficients per cobrir les necessitats bàsiques, especialment famílies amb menors”. Munté també ha valorat l’esforç d’ajuntaments i consells comarcals per donar continuïtat a la prestació dels serveis adreçats a les persones en situació de vulnerabilitat social.
 
Finalment, la consellera també ha destacat la importància d’incorporar els serveis dels consells comarcals en matèria de joventut al contracte programa ja que permet“agrupar tots els canals de finançament del Departament als ens locals en el contracte programa i consolidar-lo en l’instrument bàsic de relació entre el Departament i els ens locals”.
 
Neus Munté també ha recordat que “malgrat el govern espanyol ha aprovat la Llei de Racionalització i Sosteniment de l’Administració Local en detriment de les competències de l’administració local, el Departament manté i intensifica el seu compromís de col·laboració, cooperació i coordinació amb ajuntaments i consells comarcals en benefici de la proximitat i immediatesa en l’atenció a les persones amb necessitats socials”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada