dijous, 10 de juliol del 2014

CiU demana una política comunitària d'estabilització de mercats que eviti vendre sota el preu de cost

Rovirola destaca que el futur del món agrari “és prioritari, no només per l’àmbit econòmic sinó des del punt de vista de la cohesió social i territorial” perquè “sense pagesos, no hi ha país”

Dolors Rovirola, diputada de CiU al Parlament de Catalunya, ha demanat “una autèntica política comunitària d’estabilització dels mercats” que faci possible que el sector primari “pugui viure del preu dels seus productes” i ha advocat per “recuperar sistemes de referència de preus que impedeixi el comerç sota el preu de cost”. A més, la diputada ha indicat que a l’hora d’oferir els productes al mercat, entren en competència directa amb els productes de països tercers, on les condicions de producció són diferents i amb pràctiques que aquí ja no son permeses, i no  passarien els controls. “La competència ha de ser la mateixa per a tothom”, ha afegit.

En la seva intervenció al Ple monogràfic sobre el món agrari, Rovirola ha destacat que “Catalunya és el segon clúster agroalimentari europeu”, amb un volum de ventes de més de 20.000 milions d’euros i més de 75.000 llocs de treball directes. És per això que la diputada de CiU ha criticat l’actitud de l’Estat espanyol, que “ha disminuït les seves aportacions al sector agrari català, com per exemple amb el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, que ha patit una disminució d’un 74%”.

Rovirola ha subratllat que el futur del món agrari “és un tema de país, no només per l’àmbit econòmic sinó des del punt de vista de la cohesió social i territorial”. “Sense pagesos, no hi ha país”, ha destacat la diputada de CiU qui ha posat en valor el “caràcter emprenedor, el saber fer, saber gestionar, saber treballar, en definitiva l’actitud activa i positiva” del sector per adaptar-se a “una crisi que no li ve de nou”.

Pla d’acció pel futur agrari
Per superar els reptes de futur, Rovirola ha citat algunes de les mesures que hauria d’incloure el pla d’acció pel futur agrari del nostre país:

-      Dissenyar una política de benestar interna i de conservació del teixit productiu, que convisqui amb una política de competitivitat externa.

-      Elaborar un Pla de Contractació Pública de Catalunya, en el que el Govern ja hi està treballant, per incloure criteris de qualitat i proximitat com són les DO, certificacions agràries ecològiques, entre d’altres, en la contractació de productes agroalimentaris. 

-      Promoure la recerca de nous conceptes i innovacions institucionals per garantir la cohesió de les zones rurals i evitar la seva marginació econòmica i social.

-      Apostar pel relleu generacional i ajudar a la incorporació de joves al camp.

-      Potenciar un ús eficient de l’aigua, tant des del punt de vista productiu com ambiental. “Cal fer pedagogia en aquest sentit”, ha continuat la diputada de CiU, “l’agricultor i el ramader utilitza l’aigua però no la gasta, és per mantenir un territori viu i cabdal per augmentar la productivitat agrària”. Per tant, “hem d’invertir en nous regadius, amb criteris d’eficiència i sostenibilitat”.

-      Impulsar les energies renovables com el biogàs, solar o eòlica de baixa intensitat.

-      Simplificar tràmits i fer més fàcil l’activitat del sector agrari

Rovirola ha assenyalat que el dret a decidir pot portar a un futur a una política pròpia amb la qual “puguem desenvolupar una veritable política agrària, pesquera i agroalimentària, sense dependre de l’Estat espanyol que, en moltes ocasions ens juga en contra,  i que tingui en compte les nostres necessitats reals i les nostres potencialitats i limitacions”.

Ajuts per gestionar sistemes de tractament de purins
La diputada de CiU ha citat també alguns dels principals problemes del sector, que ha hagut d’invertir moltíssim per ser competitius i implantar unes reglamentacions per garantir la seguretat alimentària. En aquest sentit, ha lamentat la disminució de la retribució en energies renovables i  de cogeneració per part del Govern espanyol. Rovirola ha valorat positivament la reunió del Departament d’Agricultura amb les granges afectades per buscar solucions. “A banda de la línia d’ajuts, dels avals de crèdits per a implantar sistemes de tractament que ja està obert, es publicarà un nou ordre d’ajuts per gestionar sistemes de tractament i gestió en granja”, ha explicat Rovirola. A més, també “es proporcionarà assessorament a cadascuna de les explotacions perquè puguin trobar l’opció que més s’ajusti a les seves necessitats, canvis de dietes, separadors sòlids-líquids, etc”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada