dimarts, 1 de juliol del 2014

CiU i PNB reclamen a Schulz que permeti l'ús del català, l'euskera i el gallec al plenari del Parlament Europeu

Ramon Tremosa, Francesc Gambús i Izaskun Bilbao li han enviat una carta amb propostes en ferm per a fer-ho possible. La iniciativa estarà oberta a la resta d’eurodiputats.

Coincidint amb la re-elecció del social-demòcrata alemany Martin Schulz com a president del Parlament Europeu,  els eurodiputats de CiU i PNB li han enviat una carta per a reclamar-li que faci gestions per a què el català, l’euskera i el gallec es puguin utilitzar amb tota normalitat a l’eurocambra.

Recordant que el Parlament Europeu va aprovar amb 645 vots a favor l’informe sobre llengües minoritàries el passat mes de setembre de 2013, els eurodiputats demanen al nou president de la cambra que demostri la seva sensibilitat envers els milions de parlants d’aquestes llengües.

Han remarcat, a més, que l’ús del català, l’euskera i el gallec es podria aconseguir a cost zero gràcies al gran nombre de traductors de nacionalitat espanyola que parlen aquestes llengües. Així doncs, l’ús del català en plenari esdevé una qüestió simplement política, en què Schulz i els vice-presidents que surtin elegits a l’eurocambra poden demostrar la seva sensibilitat i respecte cap a la llengua catalana sense cap cost per al contribuent.

Els eurodiputats han volgut recordar també que quan Schulz es va presentar per primer cop el gener de 2012, es va mostrar a favor de l’ús del català en plenari davant el grup parlamentari liberal, i que només les pressions dels vicepresidents de PP i PSOE van evitar que això fos possible. Permetre l’ús del català en plenari seria un gest simbòlic que l’equipararia al tracte que reben la resta de llengües oficials de la Unió.

En aquest sentit, Ramon Tremosa, cap de llista de CiU, ha afirmat que “la defensa del català seguirà essent una de les nostres prioritats polítiques els propers 5 anys”, mentre que l’eurodiputat de la federació Francesc Gambús ha avisat: “Seguirem ferms en la defensa de la nostra llengua, obviar el català és un greuge democràtic”.

La iniciativa estarà oberta a tots els eurodiputats catalans, bascos i gallecs i  a tots aquells que fan del bilingüisme la seva bandera política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada