dimecres, 2 de juliol del 2014

President Mas: "El que vol fer el Govern central amb els ports catalans demostra que no ha après les lliçons bàsiques de la crisi"


El president parla amb algunes veïnes de Prats de Rei durant la seva visita a aquest municipi
•    Artur Mas, que ha fet aquest matí una visita institucional a Prats de Rei i Calaf, defensa que “ens hem guanyat a pols el dret a decidir el nostre futur”

•    El cap del Govern destaca que Catalunya lidera la reducció de l’atur a l’Estat, amb la baixada de l’índex per 12è mes consecutiu

•    El president es mostra disposat a parlar del canvi de sistema d’elecció d’alcaldes “si és per enfortir les institucions i no per preservar quotes de poder”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que el Govern té “les alarmes enceses” davant la voluntat del Govern espanyol de destinar la meitat dels beneficis dels ports catalans a “altres ports de l’Estat que no són eficients”. Amb aquesta intenció, ha assegurat Artur Mas, “demostren que no han après una de les lliçons bàsiques de la recessió econòmica i és que s’ha d’invertir allà on hi ha els pulmons d’activitat més forta per poder sortir-nos-en”. 

EI cap del Govern ha assegurat que “serà clau per superar aquesta crisi que identifiquem els factors que ens hi han portat, perquè no torni a passar”, i ha afegit “els moments difícils posen a prova tothom i se n’ha d’aprendre molt per no perpetuar els errors”.

Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs de la visita institucional que ha fet aquest matí a Calaf, per tal de participar en l’acte commemoratiu del 50è aniversari de l’empresa Constructora Calaf.  

En el decurs de la seva intervenció, el president s’ha referit també a les dades de l’atur publicades avui, i ha constatat el fet que, malgrat que continua sent massa alt l’índex d’atur que hi ha al país, “portem 12 mesos consecutius en què ha baixat la xifra d’aturats i això vol dir que comencem a donar el tomb a la situació”. El cap del Govern s’ha mostrat esperançat que aquest canvi de tendència es confirmi, i ha subratllat que “Catalunya està liderant la recuperació econòmica de l’Estat, la qual cosa vol dir que tenim una economia i unes empreses despertes”. 

El president ha remarcat també en el seu parlament l’esforç d’empreses com Constructora Calaf  “d’una trajectòria sòlida”, que han hagut de superar les dificultats d’un sector molt colpejat per la recessió, i ha elogiat que “s’hagin adaptat a la nova situació, s’hagin reinventat per tirar endavant, explorant terrenys nous com és la internacionalització”.

Abans dels parlaments, Artur Mas , acompanyat del president i del vicepresident de Calaf Group, Xavier i Josep Ma. Pujol, respectivament, ha fet un recorregut per les diferents instal•lacions i tallers de l’empresa. També hi ha assistit el conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig; el delegat del Govern a la Catalunya central, Juli Gendrau, i l’alcaldessa de Calaf, Ma. Antònia Trullàs, qui prèviament havia rebut el president a l’Ajuntament del municipi.

Constructora Calaf és una empresa familiar de tercera generació, dedicada bàsicament a la construcció, però que en  l’última dècada ha diversificat el negoci, per tal de minvar la dependència de l’obra pública. En aquests últims anys, Calaf s’ha incorporat al negoci industrial, com per exemple en la fabricació de maquinària de construcció o el disseny de productes més especialitzats com plantes de tractament de residus. Entre els seus projectes d’actuació, destaquen les obres de rehabilitació del pavelló de l’Administració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, o la restauració del Palau de l’Abat al Monestir de Poblet.

A més, l’empresa ha fet en l’última dècada una forta aposta per la internacionalització, associant-se amb altres empreses a l’estranger per poder-se implantar i aconseguir contractes d’obra pública en altres països. Així, des del desembre del 2013, Calaf Group participa en les obres del Palau de Beys a la Citadelle d’Alger.  L’any 2012 va ser reconeguda per la Generalitat amb la Medalla del Treball president Macià.

“El nostre futur com a nació és un dret que ens hem guanyat a pols”

Prèviament a la seva estada a Calaf, el president de la Generalitat ha  anat al municipi d’Els  Prats de Rei, on ha visitat les obres d’urbanització del nucli antic d’aquesta vila, que tenen un pressupost de prop d’1.300.000 euros. L’alcalde de Prats, Francesc Duocastella, ha rebut el president a l’Ajuntament i després l’ha acompanyat  en el recorregut pels diferents carrers del poble.  

En el decurs dels parlaments que han tingut lloc davant l’Ajuntament, el president Mas s’ha mostrat convençut que els catalans “tenim tot el dret a decidir el nostre futur com a nació” i ha assegurat que aquest dret “ens l’hem guanyat a pols”, perquè durant segles “la gent no ha abaixat el cap, no ha tirat la tovallola i ha mantingut la identitat, la cultura i la llengua catalanes” al mateix temps que “el nervi de la nostra economia, del nostre anar endavant i últimament del nostre estat del benestar”.

Pel president, es necessari que al costat del “dret a decidir lliurament el nostre futur com a nació” es treballi per “aixecar Catalunya econòmicament i socialment”, perquè  “les dues coses van juntes”, i ha advertit que  “no es tracta d’una cosa o l’altre, com alguns ens volen dir”.
En aquest punt, el cap de l’Executiu ha insistit que Catalunya tirarà endavant aquest procés de manera “tranquil•la, serena, positiva, constructiva i amb  la mà estesa respecte a tothom” i ha subratllat que es tracta d’un “procés estrictament democràtic que ha d’escoltar a la gent que està a favor d’alguna cosa i a la gent hi està en contra”. Per tot plegat, el president Mas s’ha mostrat convençut que “a Catalunya no podem perdre en cap moment aquesta manera de fer”.

El president també ha subratllat la capacitat de Catalunya “com a nació integrada per moltíssima gent que ha vingut de fora Catalunya” capaç de configurar-se com “un país que ha mantingut al llarg de la seva història el nervi del que significa una nació com la catalana”, mantenint-se al llarg dels segles “contra totes les circumstàncies de la història i contra tots els obstacles que se li han posat” .

En el decurs de la seva estada a Prats de Rei, Artur Mas ha visitat també les restes arqueològiques que s’hi han  trobat en el decurs de les obres d’arranjament del cas antic. Es tracta d’una muralla ibèrica i un fossar associat, datats del segle VI-V a.C, que , segons els arqueòlegs, podria demostrar que aquest municipi  va acollir el poblat ibèric de Sikarra.

Canvi en el sistema d’elecció dels alcaldes

En declaracions als mitjans de comunicació, Artur Mas s’ha referit també a la proposta del PP per canviar el sistema d’elecció dels alcaldes. El president ha afirmat que la seva impressió és que aquesta idea “sorgeix per intentar mantenir les quotes de poder després dels últims resultats electorals”, i  “dóna la sensació que volen canviar ara a corre-cuita el sistema per preservar això”; tot i així, ha ressaltat que “si m’equivoco i no és aquesta la intenció i el que es vol és enfortir les institucions i donar més instruments perquè es pugui governar millor, doncs en podem parlar”.   

Sobre la limitació del nombre d’aforats que vol impulsar l’Executiu central, el president s’ha mostrat disposat a parlar-ne i ha destacat que “no hi estic en contra, però són coses que s’han de parlar al voltant d’una taula, i quan les idees estiguin clares i els acords travats, comunicar-ho públicament i no fer-ho a l’inrevés com s’ha fet, que sempre és més complicat”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada