dimecres, 9 de juliol del 2014

Cleries a Mato: "És l'hora del realisme i de posar al centre de les prioritats les persones i les famílies més vulnerables"

El senador reclama a la ministra la inclusió del "cost de la vida" en les polítiques socials i recomana a Rajoy "sortir del despatx" per "viure en una bombolla"

El portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, ha reclamat a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, en el ple de la Cambra Alta, "polítiques que generin riquesa, però que alhora generin cohesió social i territorial, per crear ocupació, equitat i igualtat d'oportunitats".
Perquè sobre aquest punt, el senador ha retret a Mato que "el Govern ha preferit prioritzar les xifres abans que les persones". I ha afegit que els ciutadans "necessiten polítiques que generin confiança i esperança perquè no és l'hora dels triomfalismes; les famílies i les persones estan patint els efectes de la crisi".
Cleries ha deixat clar que "és l'hora del realisme i de posar al centre de les prioritats les persones i les famílies més vulnerables". I ha exigit "polítiques de compromís social".
El senador ha destacat que "quan algun ministre del Govern parla de 'crispació' o de problemes entre les famílies, li he de dir que el que genera molta tensió i en alguns casos crispació en l'àmbit familiar és la falta d'ocupació i la situació de pobresa de moltes famílies". I ha indicat que "determinats triomfalismes condueixen a aquest estat de malestar".
Cost de la vida
Per a Cleries, una de les prioritats del Govern ha de ser "la incorporació progressiva de la variable 'cost de la vida' en totes les polítiques públiques que conformen l'Estat del Benestar en què participa l'Administració general de l'Estat". D'aquesta manera, ha explicat,"s'introduirà un factor corrector en la determinació en les prestacions socials relatives a la dependència, a les pensions no contributives, i en la pensió mínima; en la determinació dels límits de renda per a l'accés a beques, ajuts per a l'habitatge", entre d’altres aspectes.
En aquest sentit, Cleries ha recordat que Funcas recomana que aquesta variable s'ha de tenir en compte en el disseny de polítiques socials i d'empara o prevenció de la pobresa. I ha apuntat que, segons Funcas, si es fa la revisió del mapa de la pobresa a partir del cost de la vida, Catalunya passa del 21,6% de llars pobres del 2011 al 33,03% actual i Madrid del 19,6% al 25,65%.
D'aquesta manera, Catalunya, un dels territoris amb major renda, és una de les comunitats amb més pobresa de l'Estat espanyol. Cleries, sobre aquest punt, ha alertat que "el Govern de l'Estat, aplicant un erroni concepte d'igualtat entre tots els territoris, destina els mateixos recursos en prestacions socials bàsiques en les diferents comunitats sense tenir en compte les diferències en el cost de vida" .
El senador ha explicat que el preu mig d'una plaça de residència a Catalunya és un 40% superior que el preu mig d'altres territoris. Ha assenyalat que"no té la mateixa capacitat adquisitiva qui percep una pensió no contributiva o la pensió contributiva mínima si és un ciutadà de Catalunya que una d'altres territoris de l'Estat espanyol". I ha afegit: "El mateix passa amb una prestació de dependència, perquè amb la mateixa quantitat s'ha de costejar un mateix servei, que en determinades zones, com a Catalunya, és un 40% més car".
"En nom de la igualtat, es fomenta i s'augmenta la desigualtat", ha subratllat. "L'Estat destina les mateixes prestacions socials, que són iguals, per als ciutadans de tots els territoris, sense tenir en compte el cost de la vida, que és diferent", ha reblat.
La Bombolla de Rajoy
El portaveu de CiU al Senat ha recomanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que "surti del despatx" perquè assegurar que "a l'Estat espanyol l'Estat del benestar fins i tot ha millorat i és pràcticament el millor del món' "suposa viure en una bombolla".
En aquest sentit, ha preguntat a Mato: "Què li explica al president?". I ha destacat que el Govern "no és plenament conscient de l'estat de tensió dels serveis públics". I ha continuat: "Coneix el president la tensió que es viu als centres sanitaris, als serveis socials o l'esforç que aquest estiu fan els ajuntaments per garantir alimentació als nens en pobles i ciutats?".




Senat, 8 de juliol de 2014


Per a més informació: Carles Montaña. 609.743.207.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada