dijous, 19 de juny del 2014

El Govern i Codorniu presenten a Califòrnia un projecte desenvolupat a Catalunya que busca un ús més eficient de l'aigua en el reg de la vinya

  • El conseller Pelegrí destaca que aquesta col·laboració público-privada entre Cordorniu i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) demostra que “som capaços d’internacionalitzar un coneixement que ens permet millorar la qualitat d’un producte a tot el món”
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director de desenvolupament, recerca i innovació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Eliecer López, ha presidit la presentació del projecte Managing Irrigation to Improve Wine Qualityliderat per la Unitat Mixta de Recerca Codorniu-IRTA. L’acte ha tingut lloc a les bodegues Artesa de Codorniu a Carneros (Napa Valley, Califòrnia), en el marc de la missió institucional i empresarial que està duent a terme aquesta setmana el Govern de la Generalitat als Estats Units.
 
Durant l’acte, el conseller Pelegrí ha subratllat que aquesta experiència de col·laboració público-privada IRTA-Codorniu ens permet ”posar en valor la capacitat de Catalunya de talent, d’innovació aplicada i d’internacionalització d’un coneixement per millorar la qualitat d’un producte a tot el món”.

El conseller ha explicat que aquesta iniciativa de recerca que es va aplicar a Catalunya a les finques de Raimat a Lleida s’ha extrapolat a Napa Valley, a Califòrnia, a la finca d’Artesa Codorniu, i arribarà a altres indrets del món.
Josep Maria Pelegrí també ha remarcat altres iniciatives de col·laboració público-privada amb l’IRTA “de moltes start-ups (empreses emergents) que s’inicien i que després prenen volada, però que també reben aquesta capacitat i aquest coneixement, que signifiquen innovació útil per ser més productius i millorar la qualitat”.

L’objectiu essencial d’aquest projecte és aprofundir el coneixement del reg i de l’estrès hídric sobre les qualitats agronòmiques i de qualitat del vi, en un entorn semiàrid i davant el context actual de canvi climàtic que requereix avançar en l’ús cada vegada més eficient de l’aigua. De fet, molts dels assaigs realitzats durant aquest projecte han permès constatar la millora de la qualitat dels vins quan s’aplica estrès hídric a les vinyes en determinats moments.
 
Codorniu i l’IRTA col·laboren des de fa 14 anys en treballs de recerca orientats a conèixer la influència de la gestió del reg a la vinya sobre la qualitat de vi. Vistos els avenços aconseguits i les possibilitats de millora en aquest camp, l’any 2004 es va crear la Unitat Mixta de Recerca (Join Research Unit, JRU) Codorniu-IRTA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada