dissabte, 28 de juny del 2014

El president Mas fa una crida a adaptar els marcs legals per "canalitzar la voluntat democràtica del poble català"

  • Artur Mas afirma que "si els responsables d'ampliar la llera del riu no ho fan, corren el risc que aquest corrent tan gran s'acabi desbordant" 
  • El cap de l’Executiu presideix la presentació de la Memòria i Anàlisi de la Doctrina 2013 de la Comissió Jurídica Assessora
El president Mas rep la Memòria de la Comissió Jurídica Assessora de mans d'Albert Lamarca
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, aquest migdia, que “una virtut de les lleis és la seva capacitat d’anar-se acomodant a les circumstancies canviants de les societats” i ha advertit de la necessitat d’adaptar els marcs legals per “canalitzar”la voluntat del poble català en un moment en que “hi ha un moviment democràtic de fons d’alta qualitat, que constitueix tot un repte en majúscules”.
 
Durant la presentació de la Memòria i Anàlisi de la Doctrina de la Comissió Jurídica Assessora 2013, el cap de l’Executiu s’ha dirigit “als responsables de canalitzar bé tot això” i els ha alertat que “el risc és el mateix que hi ha des del punt de vista físic quan l’aigua d’un riu es desborda, si no són capaços d’entendre que els nostres marcs legals han d’anar fent possible – per la via de la modificació o de la interpretació  – l’expressió normal i normalitzada d’aquestes societats madures”.
 
Utilitzant el símil d’un riu quan baixa amb molta corrent, ha dit que es necessita una bona llera i “si els responsables de posar aquesta bona llera o ampliar-la si cal no ho fan, corren el risc que el corrent tan gran s’acabi desbordant” i ha afegit que aleshores, “tothom sap que quan l’aigua del riu es desborda normalment les conseqüències no són bones”.
 
El president s’ha referit a aquest corrent existent a la societat catalana com exemple de mobilització democràtica com hi ha pocs en aquest moment en el continent europeu i s’ha mostrat convençut que pot inspirar moviments pacífics i radicalment democràtics del conjunt de la Unió Europea i del món sencer.
 
Catalunya és amant de les normes i lleis
Durant la intervenció del president que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha aprofitat per defensar que la llarga tradició que hi ha a Catalunya de “respecte i estima per les normes i les lleis” i que “formen part de la nostra tradició i capteniment més profund”,  com ho demostren les aportacions que ha fet al llarg de la història al dret Marítim o dret civil. El president ho ha volgut subratllar especialment en un moment en que  “es posen alguns interrogants sobre la voluntat del poble de Catalunya de tenir aquest respecte a les normes i les lleis”.
 
El cap de l’Executiu també ha volgut refermar “el compromís” del Govern català per posar-se al dia i ha apel·lat a “una mentalitat de modernització, de canvi, d’adaptació als temps canviants”, fet que “interpel·la molt les administracions en plural i de la Generalitat en particular”.
 
El president ha tancat la seva intervenció agraint la tasca de la Comissió Jurídica Assessora,  gràcies a la qual “el Govern pot fer les coses millor”, en un moment en que ha assegurat “no ens ha de fer por prendre decisions, perquè encara que sigui complexes o discutibles, sempre és millor prendre-les”.
 
A l’acte també hi ha pres part també el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president de la Comissió Jurídica Assessora, Albert Lamarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada