dilluns, 16 de juny del 2014

Mas-Colell: "Una gestió conjunta del Prat i Barajas pot ser perillós pel futur econòmic de Catalunya i la seva projecció externa"

  • Creu que els serveis públics estan en perill si no hi ha més finançament
  • Diu que és d’una “enorme imprudència” implantar una reforma fiscal no provada i amb l’obsessió per abaixar impostos ràpidament
  • Tem que el 2015 no hi haurà nou model de finançament i repta el Govern espanyol a desmentir-lo.
En dues entrevistes als magazines matinals “El Món” a Rac 1 i “El Matí” de Catalunya Ràdio, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que  amb l’anunci del Govern espanyol del passat divendres s’obre la porta a la privatització en bloc d’AENA i s’ha mostrat preocupat per una hipotètica gestió conjunta dels aeroports de Barcelona i Madrid, que comportaria una violació dels principis de competència: “Ho hem de combatre, perquè pot ser perillós pel futur econòmic de Catalunya i la seva projecció externa.”
 
Pel conseller, El Prat ha de tenir una gestió individualitzada, “com tenen els aeroports a tot Europa i ha de tenir una connexió amb el territori” per evitar un monopoli privat i ha recordat que el tribunal de la competència britànic va impedir que una sola empresa gestionés diversos aeroports del Regne Unit.
 
Reforma fiscal no provada

Sobre la reforma del sistema fiscal, el titular d’Economia ha explicat que el motiu principal per fer-la és que la hisenda espanyola ha de corregir una situació anòmala:  és un sistema fiscal amb uns tipus impositius elevats, “els més elevats d’Europa”, però amb una recaptació molt per sota de l’europea. “Ho diu el Fons Monetari Internacional, la Comissió Europea i aquesta és la raó per fer un nou sistema fiscal”, ha dit.
 
D’altra banda, el conseller ha destacat “l’obsessió del Govern central per abaixar impostos” i ha assegurat que és d’una “enorme imprudència” fer una reforma fiscal que no ha estat provada. “La lògica diu que primer s’ha de fer la reforma, s’ha d’assegurar que dóna els rendiments esperats i que deixa un marge fiscal i, després, veure quina part d’aquest marge es destina a reduir impostos”, ha assegurat.
 
Segons Mas-Colell, Espanya està sostenint l’estat del benestar a nivells de finançament de l’Europa dels 28, quan la qualitat dels serveis és de l’Europa dels 15. “El nivell de qualitat de la UE dels 15 no és sostenible amb els nivells actuals de finançament dels serveis públics i, per tant, estan en perill”, ha afirmat.
 
El conseller tem que es farà una reforma fiscal no provada, “es donarà per descomptat que sobren els diners per abaixar impostos, es baixaran, i com que la pressió per la consolidació fiscal continuarà, el que patirà serà el finançament dels serveis públics que es fa a través de les comunitats autònomes.”
 
En aquest sentit, Mas-Colell ha tornat a demanar un nou sistema de finançament, perquè “és el que afecta directament el finançament dels serveis públics i no és sostenible”. El conseller dóna per fet que el 2015 no hi haurà un nou model:“Però també dic que és una provocació. Estic demanant amb veu molt alta que algú em desmenteixi”.
 
Mas-Colell també ha dit que veu un “moviment endarrere en tot el que fa el Estado de las autonomías“El Govern espanyol no només arrabassa competències normatives, sinó també diners i fons, passant al finançament directe i anticonstitucional de les prestacions de l’Estat del Benestar”. Per a Mas-Colell, ho demostra el fet que les despeses finalistes que s’enviaven a les comunitats per a programes conjunts s’han reduït un 25%.
 
Correcció del conseller

Preguntat sobre els comptes territorialitzats que el Govern espanyol ha de presentar properament, el responsable de les finances catalanes no ha volgut fer cap anàlisi fins que no vegi l’estudi, però s’ha felicitat perquè “del debat es farà la llum”. També ha tornat a reclamar que les balances fiscals siguin calculades per una institució internacional de prestigi.
 
D’altra banda, Mas-Colell vol rectificar i fer notar que sí que hi va haver una reunió sobre metodologia del grup de treball de les balances fiscals amb el president de FEDEA, Ángel de La Fuente. De la Fuente va ser convidat pels experts catalans i va assistir a la trobada.
pdfpdf Nota de premsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada