dijous, 12 de juny del 2014

President Mas: "Per tenir dimensió i ser grans, la paraula "junts" l'hem d'interpretar a nivell europeu"

  • El president de la Generalitat ha presidit aquest vespre el sopar commemoratiu del 28è aniversari del diari Expansión
El president Mas durant el seu discurs
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta nit que el concepte d’anar junts per ser millors "és més important que l’interpretem a nivell europeu”, perquè, en aquests moments, “Europa és el nostre paraigua per tenir dimensió i anar bé”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat que països petits com Finlàndia, Suècia, Dinamarca o Holanda, encapçalen avui la llista dels territoris més competitius del continent europeu, amb “economies grans en eficiència i amb els millors estats del benestar de tota la Unió Europea, que vol dir de tot el món”. I aquest fet, ha dit, demostra per què cal mirar més enllà de les fronteres catalanes o espanyoles.
 
En aquest sentit, el cap del Govern també ha recordat que Catalunya ha estat sempre un territori “íntimament vinculat al cor d’Europa” i que “el cordó que ens uneix al projecte europeu el portem a les venes des de fa molts segles”.
 
Durant el seu discurs en el marc del sopar commemoratiu del 28è aniversari del diariExpansión, que ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona, el president ha declarat que el debat actual sobre l’organització de l’estat “potser no és monarquia o república, sinó qualitat democràtica i eficiència de l’estat”. “I quan es parla de països petits i grans, en el fons s’està parlant d’economies més internacionalitzades i eficients, o d’una altra cosa?”, s’ha preguntat.
 
 
La transformació de l’economia
 
Davant d’una nodrida representació empresarial, on també hi havia la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el president Mas ha defensat que,“a Catalunya, som gent confiada” que, “quan donem la mà ens hem cregut sempre que tindríem una correspondència equivalent”. Però “la base de l’afecte és la confiança”, ha subratllat Mas, que ha afegit que quan aquesta “es trenca, perquè s’ha donat la mà durant molt de temps i no s’ha correspost, l’afecte queda una mica ressentit”.
 
Aprofitant la celebració de l’esdeveniment d’Expansión a la capital catalana, el president ha volgut subratllar durant el seu discurs que l’economia catalana està abordant en els últims anys tres grans transformacions de fons que, "si es completen bé, estan cridades a ser reformes que marcaran un abans i un després en el nostre futur col·lectiu com a societat i país”.
 
En primer lloc, ha subratllat la “internacionalització de l’economia catalana”, que augmenta constantment, tant a nivell d’exportacions, on Catalunya representa el 25% de tota l’exportació espanyola, com en importacions, potencialitat turística i inversió estrangera.
 
Com a segona transformació, ha apuntat a les dades cada cop més positives de fracàs escolar i abandonament escolar prematur i, en tercer lloc, ha destacat el gran avenç de Catalunya com a “focus de producció científica a nivell europeu”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada