dimecres, 18 de juny del 2014

El grup liberal-demòcrata del Parlament Europeu (ALDE), a instàncies de CDC i PNB, aprova un document que avala el dret a decidir dels catalans

CDC dóna per fet que qualsevol partit que s’integri a l’ALDE assumeix aquest document, basat en la resolució aprovada per la Internacional Liberal el passat 27 d’abril. Guy Verhofstadt, president d'ALDE, envia una carta al president Mas per donar-li suport i avisar que el grup ALDE condemnarà públicament tots aquells que en demanin l'arrest

El Grup Parlamentari dels liberals i demòcrates al Parlament Europeu, l’ALDE, ha aprovat, a instàncies de CDC i el PNB un document que avala el dret a decidir de nacions com Catalunya el País Basc o Flandes.

Per fer efectiu aquest compromís, ALDE crearà un grup de treball format pels eurodiputats de CDC i PNB i aquells que s'hi vulguin afegir, que basarà la seva tasca en defensar el dret a decidir. També analitzarà la possibilitat d'una ampliació interna de la UE, en cas que Escòcia, Catalunya, Euskadi o Flandes assoleixin la independència, i basat en la resolució aprovada per la Internacional Liberal el 27 d’abril de 2014, que es referia en aquests termes al dret a decidir:

“La Internacional Liberal expressa la seva preocupació sobre la falta de diàleg real entre el Govern de Catalunya i el Govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya. El Grup Internacional Liberal recolzarà qualsevol decisió que prengui el poble de Catalunya sobre el seu futur. El model democràtic establert pel Govern del Regne Unit i el Govern d'Escòcia, on es va aconseguir un acord entre els dos governs per celebrar un referèndum per decidir el futur polític del poble escocès, s'hauria d'utilitzar com un exemple positiu en les discussions entre el Govern d'Espanya i el de Catalunya. Tot i això, qualsevol possible discussió futura entre els dos governs mai hauria de suposar la renúncia al dret del poble català a decidir el seu propi futur, garantint que tot això es faci de manera democràtica. La Unió Europea ha de ser flexible i forta per a oferir una alternativa viable a tots els pobles que s'hi vulguin expressar democràticament”.


Per donar rellevància a aquest grup de treball, el seu president també serà nomenat vicepresident del grup parlamentari ALDE.

Convergència dóna per fet que qualsevol partit membre de  l’ALDE assumeix aquests postulats favorables al dret a decidir ja que la seva aprovació ha estat prèvia a l'entrada de nous membres. Després de la integració d’UPyD i Ciutadans al Grup dels liberals europeus, CDC vol manifestar que manté la seva oposició a aquesta incorporació, tal i com ha fet constar a l'acta de la reunió. Per això la direcció del partit debatrà el seu posicionament en els pròxims dies. 

En la mateixa línia, el president de ALDE Guy Verhofstadt, ha enviat una carta al president Artur Mas, on li dóna el seu suport i assegura que ALDE condemnarà pública i políticament qualsevol que demani el seu arrest arran del procés sobiranista català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada