dimecres, 11 de juny del 2014

Munté: "Treballem per garantir major benestar a la infància més vulnerable, en compliment dels compromisos assumits en els pressupostos 2014"

  • La consellera de Benestar Social i Família presenta al Parlament programes destinats a infants i joves de famílies vulnerables per aquest estiu
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat avui al Ple del Parlament que "la infància és una prioritat de Govern i per això posem especial atenció a la més vulnerable i incrementem els recursos i el treball en xarxa per reforçar les accions pròpies, d'entitats socials i ajuntaments i l'atenció a les famílies amb fills i filles al llarg de tot l'any i, també evidentment, durant els mesos d'estiu". En aquest sentit, Munté s’ha referit a iniciatives concretes que des del Departament de Benestar Social i Família s’impulsen aquest estiu 2014.
 
Pel que fa al lleure educatiu, la consellera ha destacat que "per garantir la igualtat d'oportunitats en el seu accés, oferim un total de 1.000 places becades total o parcialment, perquè nois i noies de 5 a 17 anys puguin gaudir del programa L’estiu és teu! a la Xarxa d'Albergs de la Generalitat". El nombre total de places que s’ofereixen en aquest programa és de 10.074. D’aquestes, el Departament becarà un total de 1.000 places exclusivament per a nois i noies en situació de vulnerabilitat, un 10% del total de l’oferta. La valoració de la necessitat de cada cas es farà a través dels Equips Bàsics d’Atenció Social dels ajuntaments. A més d’aquestes beques, Benestar Social i Família també ofereix a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores que obtinguin plaça pels seus fills i filles una reducció del 10% en el preu de les estades.
 
La consellera ha recordat també que des de Benestar Social i Família "posem aquest any a disposició de les federacions d'entitats d'educació en el lleure un import addicional de 500.000€ per a beques per a les activitats d'estiu per a infants i adolescents amb dificultats econòmiques".
 
Aquests 500.000€ s’afegeixen a la subvenció anual de quasi 4M€ d’actuacions de caràcter social, cívic, associatiu, de reforç del voluntariat, destinades a infants i joves, dels quals 1’7 són també per a programes de beques i cohesió social i sumen un total de 2,3M€ per a aquesta finalitat.
 
Amb aquest import addicional, provinent del fons de la Grossa de Cap d’Any "fins a 3.500 infants podran assistir a casals d’estiu i fins a 500 infants més podran fer activitats amb pernoctació, com ara colònies, campaments, camps de treball o rutes aquest estiu", ha recordat Munté.
 
La consellera ha destacat també que "per primera vegada es possibilita l’obertura de centres oberts durant el període de vacances d'estiu, tant aquells gestionats per entitats socials com per ajuntaments". Es tracta d'un programa socioeducatiu que garanteix la cobertura de necessitats bàsiques dels infants i adolescents atesos. En aquest sentit, es preveuen activitats diàries, de dilluns a divendres, amb un mínim d'obertura del centre de 6 hores diàries, preferentment en la franja horària de 9 a 18 hores, incloent 2 o 3 àpats diaris que hauran de garantir una alimentació saludable i equilibrada. Segons Munté, per a aquest programa"parlem d'unes 2.000 places aproximadament".
 
La consellera ha recordat també que després de l’èxit l’estiu anterior del programaJugar i Llegir, que es desenvolupa en els Casals Cívics de la Generalitat i s'adreça a infants de 4 a 12 anys, integrant el joc, la lectura, els hàbits d’higiene i d’alimentació i ofereix esmorzar i berenar als infants participants, "aquest estiu es reedita el programa que duran a terme 29 equipaments, que corresponen a 22 municipis. Un increment de 7 equipaments respecte l’estiu de 2013". El nombre de participants previstos aquest estiu 2014 és de 2.000 infants.
 
En tot aquest context, la consellera ha volgut recordar que el "Departament de Benestar Social i Família ha presentat una Convocatòria extraordinària de 2M€ de subvencions a entitats per atendre famílies amb fills en situació de vulnerabilitat, mitjançant ajudes econòmiques i serveis a les famílies amb infants a càrrec, perquè puguin cobrir necessitats bàsiques". Aquesta convocatòria extraordinària està adreçada a entitats socials per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat.
 
La mesura s’emmarca en el Pla Integral de Suport a la Família que contempla entre els seus eixos donar suport a les famílies en situació de vulnerabilitat, així com en la Llei 14/2010 dels Drets i les Oportunitats en la Infància i l’Adolescència, que incorpora la prevenció com a mètode d’abordatge en les polítiques de protecció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada